• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NIS postao otvoreno akcionarsko društvo

Skupština akcionara Naftne industrije Srbije donela je danas odluku o transformaciji te kompanije iz zatvorenog u otvoreno akcionarsko društvo. Početak modernizacije rafinerije Pančevo ukupne vrednosti 467 miliona evra.

Predsednik Skupštine akcionara NIS-a i ministar energetike Srbije Petar Škundrić kazao je da se transformacija NIS-a i izlazak te kompanije na berzu odvijaju u skladu sa ugovorom po kojem je Gaspromnjeft kupio 51 odsto kapitala srpske firme.

"Taj proces predstavlja još jednu važnu etapu reformisanja nacionalne ekonomije", kazao je Škundrić.

Akcije NIS trebalo bi da se nađu na berzi do kraja juna, izjavio je generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko.

Prema ranijim najavama, akcije NIS-a trebalo bi se nađu na Beogradskoj berzi.

Vladi Srbije je nakon prodaje većinskog udela Gaspromnjeftu ostalo 49 odsto akcija u NIS-u.

Nakon što građani Srbije preuzmu oko 24 miliona akcija, odnosno 15 odsto od ukupnog broja akcija, a bivši i sadašnji radnici kompanije dodatnih 4,34 odsto, Vlada Srbije biće vlasnik 29,7 odsto akcija.

Škundrić i generalni direktor Gaspromnjefta Aleksandar Đukov, svečano su označili početak izgradnje kompleksa hidrokrekinga i hidroobrade u okviru modernizacije Rafinerije nafte Pančevo ukupne vrednosti 467.000.000 evra.

Škundić je ocenio da je ovaj dan istorijski kako za Naftnu industriju Srbije (NIS) i privredu Srbije, tako i za ukupne odnose Srbije i Ruske Federacije.

Prema njegovim rečima, izgradnja kompleksa hidrokrekinga i hidroobrade koštaće 467.000.000 evra, od čega će za ova postrojenja biti izdvojeno 397.000.000 evra, dok će ostatak od 70.000.000 evra biti uložen za proizvodnju vodonika.

Škundrić je najavio da će biti izgrađeno i modernizovano 19 industrijskih objekta infrastrukture, što će omogućiti da se unapredi proces proizvodnje naftnih derivata do 77 odsto, ali i povećati prihod između 270.000.000 i 300.000.000 evra.

On je izrazio uverenje da će izgradnjom ovog postrojenja biti zaposleno oko 1.000 radnika i da će prednost imati domaća industrija.

Ministar je kazao da će izgradnja tog postrojenja omogućiti racionalnije, efikasnije, profitabilnije i održivo poslovanje NIS - a, kao i bolje ekološko stanje u proizvodnji i korišćenju naftnih derivata.

Đukov je rekao da su mobilisani resursi, pripremljeno gradilište, izabran generalni izvođač radova i da se nada da će kroz dve godine ponovo biti ovde na otvaranju fabrike.

"Ovo je veliki projekat za NIS, Gaspromnjeft i Srbiju. On će omogućiti snadbevanje domaćeg tržišta gorivom kvaliteta euro pet, povećati konkurentnost, a NIS i kompaniju učiniti liderom naftnog sektora na Balkanu", rekao Đukov.

Ceremoniji su prisustvovali premijer Srbije Mirko Cvetković, ministri Ivica Dačić, Oliver Dulić, predsednik vlade Vojvodine Bojanan Pajtić, direktor NIS Kiril Kravčenko i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin.

U septembru 2009. godine zaključen je ugovor sa kompanijom CBI Lummus, koja će biti generalni izvođač radova na izgradnji kompleksa hidrokrekinga i hidroobrade u Pančevu.

Ovaj kompleks za hidrokreking i hidroobradu najveći je objekat modernizacije rafinerije u Pančevu koji predstavlja sastavni deo ugovora o kupoprodaji 51 odsto akcija NIS - a koji su Srbija i Gaspromnjeft potpisali 24. decembra 2008. godine.

Na Godišnjoj sednici Skupštine akcionara NIS-a usvojene su i nove verzije Osnivačkog akta NIS-a, Statuta kompanije, Pravilnika o radu Skupštine akcionara i Pravilnika o radu Nadzornog odbora, neophodni za transformaciju preduzeća.

Skupština akcionara NIS-a usvojila je finansijski izveštaj i konsolidovani izveštaj za 2009. godinu, kao i revizorske izveštaje nezavisnog revizora - firme Prajsvoterhaus Kupers (PriceWaterHouseCoopers).

Za revizora finansijskih izveštaja NIS za 2010. godinu Skupština akcionara imenovala je ponovo Prajsvoterhaus Kupers.

Skupština akcionara NIS-a izabrala je članove Upravnog odbora i članove Nadzornog odbora.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image