• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U OVA 3 GRADA U NEMAČKOJ ŽIVI NAJVIŠE SRBA, RAJ ZA GASTARBAJTERE: Šok razlika u cenama, kako se to našima isplati TABELA

Autor Ivana Lazić

Način života, standard, ali i budućnost dece svakako su prvi na listi razloga zbog čega se Srbi odlučuju za odlazak u inostranstvo.

 Cene života u Nemačkoj i Beogradu Izvor: Shutterstock

Budući da godinama unazad najviše Srba odlazi na rad upravo u Nemačku, moguće je napraviti listu gradova u kojima živi najviše Srba. To su Minhen, Dortmund i Frankfurt. Iako Nemačka važi za državu u kojoj vlada visok standard života, nije svako mesto podjednako dobro za život. U nekim mestima vlada visoka stopa nezaposlenosti, dok u drugim je iznajmljivanje stana i režije među najvišim u Evropi. Važno je birati i grad u kom je srpska zajednica jaka zbog brže socijalizacije.

U nastavku vam predstavljamo cene života, hrane, prevoza, kupovine nekretnina, plate u ova tri najpopularnija grada i poredimo ih sa aktuelnim cenama u Beogradu. 

Minhen

Kao najnaseljeniji grad Bavarske, Minhen je jedan od gradova koji privlači veliki broj Srba. Može se reći da je centar industrije, ali i kulture i obrazovanja. Za neke je veoma značajan i zbog toga što je visoko razvijen i u oblasti ekonomije, ali i turizma. Grad dosta ulaže u ekologiju, pa se može smatrati najčistijim. Minhen je i središte inženjerstva i inovacija, što može pružiti brojne mogućnosti školovanju dece.

Poređenje cena u Beogradu i Minhenu gde je prosečna plata 3.368 (cene su u evrima)

Izvor: Printskrin

Izvor: Printskrin

Frankfurt

Nalazi se u oblasti Hesena, a poznat je po reci Majni na kojoj leži. Osim toga, grad je veoma značajan kao sajamski grad i najvažniji finansijski centar Nemačke. Izgledi su veliki da će preuzeti ulogu ekonomskog centra Evrope u narednim godinama. Čak i bez toga ovaj grad važi za jedan od najvažnijih saobraćajnih čvorova Evrope, a ujedno je i središte urbanog dela Nemačke. Sve ukazuje na to da ako unajmite dobar kombi prevoz Frankfurt Beograd nećete pogrešiti.

Poređenje cena u Beogradu i Frankfurtu gde je prosečna plata 3.316 evra (cene su u evrima)

Izvor: Printskrin

Izvor: Printskrin

Dortmund

Ako ste se pitali da li i Nemačka ima svoju Silikonsku dolinu, onda bi odgovor bio da je u Dortmundu nešto najbliže ovakvom centru. Iako je u prošlosti bio poznat kao centar teške industrije i proizvodnji čelika i uglja, poslednjih decenija grad se preorijentisao na visoku tehnologiju. Sada se nalazi na listi najpoznatijih proizvođača čipova i sličnih uređaja. Slično tome, ovde posao pronalazi sve više IT inženjera i programera. Ipak, pre nego što unajmite kombi prevoz Dortmund Beograd, znajte da osim IT sektora i industrije, u ovom gradu vlada visoka nezaposlenost, pa ćete možda teško naći posao ako niste iz ove branše.

Poređenje cena u Beogradu i Dortmundu (cene su u evrima)

Izvor: Print screen


Izvor: Printskrin


(Mondo)

Pročitajte i ovo:

Komentari 42

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Anonimus

Radnicka klasa je pretezno.

Bayca

Što se tiče stanova u Minhenu prilično je pogođeno u Minhenu. Tako je kako je. Ostalo ne pratim...morao bi pitati ženu 🙂

Nebz

Kojim ste metodima istraživačkog novinarstva došli do ovih cena? Dobar vodoinstalater u Berlinu ide do 7-8k mesečno a cene su manje nego u Bgdu... Jel vam ovo pisao lav pajkić?

special image