• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOVI KONKURS ZA KUPOVINU KUĆE NA SELU: Opredeljeno 500 miliona dinara, ove USLOVE morate ispuniti! Svako dobija 10.000 €

Autor Ivana Lazić

Raspisan novi konkurs za dodelu seoskih kuća, a uslovi za subvencije su isti kao i prethodne godine.

 GetOriginalImageById.jpg Izvor: YouTube/Printscreen/ Info LIGA Ivanjica

Ministarstvo za brigu o selu raspisalo je novi konkurs za dodelu seoskih kuća, i opredelilo još 500 miliona dinara za tu namenu. Do sada je ukupno kroz taj program kupljeno 1631 kuća u 570 sela.

Kandidat za kupovinu seoske kuće mora ispuniti sledeće uslove: da ima manje od 45 godina, da nije vlasnik ili suvlasnik nepokretnosti na teritoriji Republike Srbije, izuzev poljoprivrednog zemljišta i da istu nisu otuđili ili poklonili u prethodnih 5 godina.

Podnosioci prijave moraju da ispune i samo jedan od sledećih uslova koji se odnose na to da se na selu živi samostalno u zakupljenoj kući ili u porodičnoj zajednici sa ostalim članovima porodice, zatim da živi u gradskoj sredini u zakupljenoj nepokretnosti samostalno ili sa porodicom i da ima nameru da živi na selu.

Takođe, od podnosioca prijave očekuje se da sa prodavaocem nepokretnosti nije u krvnom srodstvu, da nije u postupku odobravanja sredstava za kupovinu nepokretnosti i da u momentu podnošenja prijave nemaju neizmirenih obaveza prema državi.

Šta mora da ima seoska kuća

Seoska kuća sa okućnicom, za čiju kupovinu podnosioci prijave konkurišu, potrebno je da ispunjava osnovne uslove za život i stanovanje, da se ne nalazi u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima, kao i da se nalazi u selu u kojem postoji bar jedan od objekata javne službe ili usluga, zdravstvena ambulanta, pošta, škola, stanica prevoza ili neki od navedenih objekata postoji u susednim selima. Neophodno je i da bude upisana u katastar nepokretnosti/zemljišne knjige na ime prodavca, bez tereta, da je nepokretnost, kao i da je izgrađena uz građevinsku dozvolu.

Oni koji konkurišu moraju se uklopiti u budžet od maksimalno 10.000 evra, koliko daje država. Uslov je da vrednost predmetne seoske kuće sa okućnicom, odnosno kupoprodajna cena, u granicama njene vrednosti na tržištu nepokretnosti. Neophodno je i da seoska kuća i okućnica nisu predmet sudskog spora, kao i da ne postoje nerešeni imovinsko-pravni odnosi.

Seoska kuća sa okućnicom ispunjava osnovne uslove za život i stanovanje ukoliko je bezbedna i uslovna za stanovanje, poseduje infrastrukturu – kanalizaciju ili septičku jamu, vodu, struju i ako postoji pristup do seoske kuće sa okućnicom preko tvrdog puta. Podnosioci prijave koji dobiju bespovratna sredstva ne mogu otuđiti nepokretnost u roku od deset godina od dana zaključenja ugovora o prometu nepokretnosti sa prodavcem nepokretnosti i nepokretnost mora biti osigurana u navedenom periodu.

Nepokretnost stečena dodelom bespovratnih sredstava ne može biti predmet hipoteke ili zaloga, radi obezbeđenja izvršenja obaveza iz ugovora o kreditu u roku od pet godina od dana zaključenja ugovora o prometu nepokretnost sa prodavcem nepokretnosti.

Vlada Srbije ovim merama nastavlja podsticaje za oživljavanje sela, zahvaljujući kojima je i porodica Vujović iz Ivanjice prošle godine dobila siguran krov nad glavom.

(Mondo)

Pročitajte i ovo:

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

sasa

ovo je socijalni program, ne program za ozivljavanje sela. Nema nikakve logike dovlaciti ljude bez gaca u sela jer oni nemaju da investiraju u ta ista sela

Da

U koju mora da se ulozi Jos toliko da bi licilo na nesto.

Ratar

Nebitno u kojem delu Srbije se nalazilo seosko domacinstvo, za cenu do 10.000€, moze da se dobije samo hard core rupetina.

special image