• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RUSI I UKRAJINCI MLATE LOVU U SRBIJI! Dok rat na istoku besni, firme samo niču - Najviše se bave ovim poslovima

Autor Aleksandar Blagić

Ruski državljani su od septembra 2022. godine pa do 1. marta 2023. godine otvorili blizu 5.000 firmi u Srbiji, dok su Ukrajinci pokrenuli 73 biznisa u toku prošle godine u našoj zemlji.

 Rusi i Ukrajinci otvorili 5000 firmi u Srbiji Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/MN Press/rospoint

Rusi i Ukrajinci koji su se sklonili od rata u Ukrajini koji je počeo 24. februara 2022. godine, počeli su u velikom broju da dolaze u Srbiju krajem leta  i početkom jeseni 2022. godine. Samo za prvih mesec i po dana u 2023. godini, Rusi su u Srbiji otvorili čak 616 firmi čime se broj novih privrednih društava i preduzetnika čiji su osnivači državljani Ruske Federacije približio cifri od 5.000.

Sa druge strane, Ukrajinci su u 2022. godini osnovali 73 firme, dok su od početka 2023. godine svoje poslovanje u Srbiji započela tri privredna društva i četiri preduzetnika. Najviše problema Rusima i Ukrajincima zadaje prebacivanje sredstava iz matične zemlje i otvaranje računa u našoj zemlji. Takođe, druga najveća briga im je smeštaj.

Prema rečima nadležnih, uskoro bi mogle da budu uvedene olakšice za strane državljane koji otvaraju firme u Srbiji. To konkretno znači da bi mogli da dobiju državljanstvo po ubrzanoj proceduri. Međutim, i dalje nisu poznati uslovi pod kojima bi ruski i ukrajinski privrednici mogli na brži način da dođu do srpskog pasoša.

Koliko Rusa i Ukrajinaca je došlo u Srbiju i koliko njih je napustilo našu zemlju?

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije otkriva da je u proteklih godinu dana u Srbiju ušlo 148.927 državljana Ukrajine i 294.656 državljana Rusije. U istom periodu, takođe prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, 144.895 Ukrajinaca je napustilo Srbiju, odnosno 263.577 državljana Ruske Federacije. Ukrajinci mogu u Srbiju da uđu bez vize i da borave do 90 dana, dok državljani Ruske Federacije mogu da borave u našoj zemlji do 30 dana.

Čime se bave Rusi i gde otvaraju firme po Srbiji?

Računarsko programiranje i konsultantske delatnosti u oblasti informacionih tehnologija su najzastupljenije delatnosti koje u Srbiji registruju državljani Ruske Federacije. Takođe, otvaraju i kafiće, kozmetičke salone i trgovinske radnje. Najviđe otvaraju firme u Beogradu i to na Novom Beogradu i u Starom gradu.

(MONDO/Euronews Srbija)

Pročitajte i ovo

Komentari 11

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ярослав из Костолац

🇧🇾🇨🇳 Састанак Лукашенка и Си Ђинпинга трајао је 4 сата ▪Шефови Белорусије и Кине потписали су заједничку изјаву о основним принципима за развој „све временског и свеобухватног стратешког партнерства“ ▪Лукашенко је позвао Кину да ствара заједничка предузећа и развија сарадњу ▪Белорусија подржава иницијативу Кине у области међународне безбедности

Sinisa

Nemam nista protiv bilo koga ko dodje u Srbiju da zivi i radi, narocito ako pokrece svoj biznis, ali drzavljanstvo ne bi trebalo davati na brzinu.Trebaju se dati sva prava kao i nama, ali pravo glasa i bavljenja politikom za to moraju da pricekaju. Pogledajte samo nasu bracu preko Drine kojima smo dali drzavljanstvo, oni se vratili u svoju zemlju, a glasaju ovde. To treba prvo zakonom urediti.

Vesko

@Sinisa Bio sam u Konzulatu Srbije u BL na jednom glasanju. Pet ljudi se pojavilo za glasanje od ko zna koliko hiljada banjalucana koji imaju drzavljanstvo Srbije. Tako da nije tacno to sto govoris.

special image