• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministarka predložila povećanje PDV-a

Ministarka finansija izjavila je danas da je Vladi Srbije predložila poresku reformu koja predviđa povećanje poreza i smanjenje oporezivanja zarada.

Dragutinovićeva je na skupu "Planirajmo 2011", u organizaciji Mokrogorske škole menadžmenta, kazala da je takvu reformu predložila da "olakša dušu" i naglasila da je spremna da se bori sa svoje stručno mišljenje o neophodnosti takve reforme.

"Da samo od mene zavisi, poreska reforma bi bila sprovedena jer bi, prema mom stručnom mišljenju, za Srbiju bilo najbolje da destimuliše potrošnju i smanji poreska opterećenja privrede", rekla je ministarka.

Ministarka finansija je navela da postoji konsenzus u javnosti o neophodnosti poreske reforme, ali ne i o modelima kako da bi se ta reforma realizovala.

Dragutinovićeva je istakla su ograničene mogućnosti za smanjenje javnih rashoda Srbije, pre svega za isplate plata i penzija.

"Eventualne uštede na smanjenju izdataka za plate i penzije ne bi bile značajne, a manji troškovi budžeta mogli bi se postići smanjenjem državnih subvencija, iznosa 'mekih' kredita i izdataka za manje investicione projekte", kazala je ona.

Trenutno se iz budžeta za primanja 1,6 miliona penzionera, navela je ministarska finansija, izdvaja 430 milijardi dinara godišnje, a za plate oko 436.000 zaposlenih u javnom sektoru troši se 308 milijardi dinara.

Prema njenim rečima, za kupovinu robe i usluga, koje predstvaljaju troškove radnog mesta u javnom sektoru, potrebno je 210 milijardi dinara, što je u proseku manje od 10.000 dinara po radnom mestu.

Za socijalnu zaštitu na centralnom i lokalnom nivou, navela je Dragutinovićeva, troši se 145 milijardi dinara, a za programe subvencionisanih, odnosno takozvanih mekih kredita, izdvaja se 95 milijardi dinara.

Sprska ministarka finansija kazala je da bi država trebalo da investira u saobraćajnu i komunalnu infrastrukturu, međunarodne gasovode i naftovode, javno obrazovanje i zdravstvo i dodala da je prema stanju infrastrukture Srbija na 107. mestu u svetu.

"Država ne bi trebalo da ulaže u industrijska preduzeća, osim u izuzetnim slučajevima kao što je projekat sa Fijatom, a nabavku aviona i vozova velikim delom trebalo bi prepustiti privatnom sektoru", kazala je Dragutinovićeva.

Ministarka finansija Dijana Dragutinović navela je i da su u 2010.
godini planirani izdaci budžeta Srbije za kapitalne rashode 109 milijardi dinara, što je oko dva puta više nego u 2005. godini.

Profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) Milica Bisić ocenila je Srbiji nije neophodno promena poreskih stopa, već ukidanje drugih nameta privredi, kao što su takse i naknade, ali i ukidanje poreskih olakšica.

Bisićeva je istakla i da bi usled manjih poreskih prihod budžetski deficit Srbije u ovoj godini mogao da bude 120 milijardi dinara umesto planirane 102 milijarde dinara.

Milica Bisić je ocenila da nesklad u javnim finansijama Srbije većim delom nije posledica globalne ekonomske krize, već povećanih državnih rashoda u 2007. i 2008. godini, kada su uvećana izdavanja za Nacionalni investicioni plan i penzije.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image