• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U aprilu skuplja potrošačka korpa

Prosečna potrošačka korpa za april koštala je 37.070 dinara - 2,39 odsto ili 868 dinara više u odnosu na prethodni mesec, dok je minimalna koštala 23.274 dinara što znači da je bila skuplja za 3,24 odsto ili 731 dinar.

Za pokriće prosečne korpe bilo je potrebno 1,06 prosečne plate, a za pokriće minimalne 0,67 prosečne zarade od 34.952 dinara, što znači da je kupovna moć u aprilu, bila neznatno povoljnija nego prethodnog meseca, pokazuje analiza Ministarstva trgovine.

Kupovnu moć iznad proseka Republike imali su Smederevo, Beograd, Novi Sad i Pančevo. Prosečna mesečna zarada pokrila je minimalnu potrošačku korpu, a u Smederevu, Beogradu, Novom Sadu i Pančevu i prosečnu.

Za pokriće prosečne korpe u januaru je bilo potrebno 1,21 prosečne zarade, a u decembru 2009. godine 0,97. Za pokriće minimalne u januaru je trebalo 0,75 prosečne plate, a u decembru 0,61, pokazuje ova analiza.

Pod uticajem sezone, u aprilu je promenjena struktura potrošnje, u obe korpe su uključeni spanać, zelena salata i suva rebra.

U minimalnoj potrošačkoj korpi povećana je količina boranije, a smanjena količina pasulja, mrkve i kupusa, a u prosečnoj je povećana količina limuna, a smanjena količina krompira, cvekle, pasulja, kupusa i banana.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image