• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF odobrio reviziju aranžmana sa Srbijom

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je četvrtu reviziju stend-baj aranžmana sa Srbijom, čime je omogućeno povlačenje nove rate kredita od 383 miliona evra.

Kako se navodi u saopštenju MMF-a objavljenom noćas, ekonomski rezultati Srbije i dalje su veoma zadovoljavajući uprkos slabijem makroekonomskom okruženju u prvoj polovini 2010. godine.

Zamenik direktora MMF i predsedavajući sednicom Izvršnog odbora Muriljo Portugal ocenio je da je značajno poboljšana pozicija Srbije u spoljnom finasiranju, nivo deviznih rezervi "udoban", a inflacija pod kontrolom.

"Uprkos tim pozitivnim rezutlatima, Srbija je i dalje ranjiva na prelivanje finansijske krize iz regiona", naveo je on.

Portugal je kazao da je strategija fiskalnog prilagođavanja srpskih vlasti usredsređena na srednjoročnju konsolidaciju i dodao da će biti omogućena upotreba "automatskih stabilizatora" kao kratkoročnih odgovora na manjak poreskih prihoda.

Planirani zakon o fiskalnoj odgovornosti, naveo je, pojačaće kredibilnost fiskalne politike Srbije.

Porutugal je rekao i da je stalno smanjenje inflacije omogućilo postepeno ublažavanje monetarne politike, ali je upozorio da je neophodan oprez zbog neusidrenih inflatornih očekivanja i mogućeg prenošenja efekata slabljenja dinara.

Finasijski sektor Srbije, istakao je, pokazao se otpornim i nivo finansiranja stranih matičnih banaka ostao je stabilan iako je novim dogovorom u okviru Bečke inicijative dozvoljeno smanjenje tog nivoa.

"Vlasti u Srbiji i dalje su snažno posvećene realizaciji plana strukturnih reformi za poboljšanje poslovnog okruženja, podsticanje privatinih investicija i jačanje izvoza, uključujući privatizaciju i unapređenje infrastrukture", naveo je Portugal.

U saopštenju MMF se navodi da će Srbija, ukoliko povuče čitavu četvrtu ratu kredita, prema trenutnoj vrednosti specijalnih prava vučenja iskoristiti 1,8 milijardi evra od ukupno 3,14 milijardi evra iz tekućeg stend-baj aranžmana sa Fondom.

Srbija će povući oko 56 miliona evra ili 15 odsto raspoloživih sredstava, saopštila je danas Narodna banka Srbije.

NBS je, shodno Memorandumu o razumevanju između RS i MMF-a, donela takvu odluku "polazeći od stabilnog nivoa deviznih rezervi i potrebe da se minimiziraju troškovi ovog kreditnog aranžmana".

Time će ukupna sredstva koja su iz ovog aranžmana do sada iskorišćena iznositi oko 1,47 milijardi evra, odnosno 263 odsto kvote Republike Srbije u MMF-u.

"Pri tome, NBS ima mogućnost da u svakom trenutku povuče preostala sredstva četvrte tranše, ukoliko se oceni da je to potrebno radi sprovođenja Programa sa Fondom i dogovorene ekonomske politike", navedeno je u saopštenju.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image