• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za letnje poslove se prave liste čekanja

Studenti koji žele da zarade za vreme leta, ni ove godine neće lako naći posao. U Omladinskim zadrugama kažu da je broj zainteresovanih daleko veći od broja radnih mesta koja su u ponudi.

U nekima je toliko prijavljenih da su čak napravili i liste čekanja za dobijanje posla, piše "Blic".

Već tradiocionalno najslabije su plaćeni radnici u magacinima, koji dobijaju nešto više od 100 dinara na sat, a najbolje su plaćene promoterke koje dnevno mogu da zarade i do 5.000 dinara.

U beogradskim omladinskim zadrugama kažu da posla ima dosta, ali da je zainteresovanih za rad ipak previše i da imaju i do 500 ljudi na čekanju. U drugim zadrugama objašnjavaju da trenutno posla uopšte nema i da ne znaju šta da rade sa bujicom studenata kojima je on potreban.

"Čekao sam nedelju dana da mi se jave iz jedne zadruge, onda sam se učlanio i u drugu, a nakon nedelju dana i u treću", priča student Dragan P. i dodaje da je nakon mesec dana član četiri zadruge, a i dalje nema posao.

"Došlo je vreme kada ti treba veza i za omladinsku zadrugu," kaže Dragan.

U Omladinskoj zadruzi "Grof“ kažu da su prethodnih godina studenti za vreme leta odlazili kućama, a danas sve veći broj njih ostaje u glavnom gradu ne bi li nešto zaradili. Zato je mnogo veća potražnja poslova.

Oni koji uspeju da nađu posao, za četiri sata rada u Beogradu mogu da zarade do 1.000 dinara, a oni koji rade puno radno vreme zarađuju od 1.100 do 1.400 dinara na dan. Sa honorarima prednjače devojke, koje kao promoterke mogu da zarade i do 5.000 dinara.

Ukoliko neko traži zaposlenje na bar mesec dana, onda se nadnice kreću od 130 do 200 dinara po satu.

"Danas poslodavci imaju specifične zahteve, koje ranije nisu imali. Traže na primer, lepu, plavu devojku koja zna da vozi rolere, a to isključuje mnoge devojke koje čekaju na posao", kažu za "Blic“ u Omladinskoj zadrugi “Bulevar”.

Poslovi koji se trenutno nude za muškarce su lakši fizički poslovi, utovar i istovar i pakovanje robe, rad u magacinu i pomoćni poslovi u restoranima i hotelima. Za devojke su tu poslovi promoterki, lepljenje deklaracija, prodaja sladoleda, hostese, rad u butiku.

I devojke i momci mogu da dele flajere, da budu operateri u kol centrima, radnici u prodavnicama mobilnih telefona i u kafićima.

Studenti imaju pravo i da odbiju ponuđen posao, ali onaj ko prihvati da radi, a onda se ne pojavi, automatski se briše sa evidencije i više nikada ne dobije ponudu za rad.

Srednjoškolci koji bi želeli da zarade za vreme leta, nemaju veliki izbor. Zainteresovanost je velika, a ponuda poslova mala. U omladinskim zadrugama kažu da većina firmi ne želi da zaposli maloletnu osobu, jer ne snose odgovornost za svoja dela, ne dolaze na vreme na posao, a često se uopšte i ne pojave.

Neki poslovi zahtevaju teži fizički rad i ostajanje do kasno u noć, što je razlog više da se opredele za studente. Za njih je dostupno lepljenje deklaracija i deljenje flajera. Ako žele da rade, treba da pripreme ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i potvrdu iz škole, a negde je potrebna i saglasnost roditelja.

Svi koji hoće da rade preko omladinske zadruge treba da ponesu potvrdu sa fakulteta, ličnu kartu i broj tekućeg računa. U nekim zadrugama se plaća i simbolična članarina.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image