• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sporazum sa EU vredan 200 miliona evra

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić potpisao je danas u Briselu s komesarom Evropske unije za ekonomiju i monetarna pitanja Olijem Renom Sporazum o makrofinansijskoj pomoći Srbiji u vrednosti 200 miliona evra.

Upravo potpisani sporazum "predstavlja konkretan dokaz političke i ekonomske podrške koju EU pruža našoj zemlji", rekao je Đelić novinarima nakon potpisivanja i naglasio da ovakav aranžman Srbiji obezbeđuje uštedu od 30 miliona evra.

Potpredsednik Vlade je objasnio da je Srbija zahvaljujući ovom sporazumu dobila iste uslove na tržištu kapitala kao i EU, što znači rok otplate od osam godina s kamatom od jedan odsto godišnje.

"EU pozajmljuje novac na tržištu kapitala i dostavlja ga Srbiji pod istim uslovima pod kojim ga je i dobila", rekao je Đelić.



On je precizirao da se radi o dve tranše od po stotinu miliona evra od kojih će prva biti dostupna Srbiji čim bude usvojen zakon o fiskalnoj odgovornosti, što bi se moglo desiti već krajem meseca, a najkasnije u septembru.

Druga tranša usledila bi, prema njegovim rečima, tri do četiri meseca kasnije.

Đelić je ukazao na još jednu prednost ovog aranžmana sa EU, a to je da država dobijena sredstva može potrošiti onako kako proceni, odnosno kako poslanici u Skupštini ocene da treba.

Komesar za evropska i monetarna pitanja Oli Ren ocenio je da je ovo važan sporazum za evropski put Srbije, sa političkog i ekonomskog stanovišta.



"Ovaj sporazum pokazuje predanost EU ekonomskom razvoju Srbije i reformama koje su neophodne za približavanje Uniji i otvaranju pregovora o članstvu", ocenio je Ren.

Ovo je važan sporazum za evropski put Srbije i sa političkog i sa ekonomskog stanovišta, rekao je Ren i naglasio da će on pomoći ekonomiji Srbije da se oporavi, što je važno za obične građane.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image