• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRAVNI FAKULTET U BEOGRADU PODIGAO CENU ŠKOLARINE - "TO JE MINIMALNO!" Evo koliko će sada studenti plaćati godinu

Autor Jana Desovski

Pravni fakultet je podigao cenu svoje školarine, a malo pre toga to je uradio i Arhitektonski fakultet.

 Poskupljuju školarine na fakultetima u Beogradu Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Na Pravnom fakultetu je sve manje studenata po starom režimu, broj upisanih je u blagom rastu, a školarina će posle nekoliko godina biti za samofinansirajuće povećana samo za jednogodišnju zvaničnu inflaciju na 114.000 dinara, prenosi Blic pisanje Tanjuga. 

Prodekan za nastavu Bojan Milisavljević kaže da fakultet i dalje ima opciju da "stari studenti" završe fakultet. "Rok za završetak studija starih studenata se produžava. Njih ima sve manje, deo završava fakultet, a deo odustane. Daje im se mogućnost stepenovanja diplome, mogu da uzmu diplomu pravnika, odnosno malu diplomu", rekao je on.

Po novom režimu studiranja na osnovnim studijama je oko 7.000 aktivnih studenata, na master studijama oko 1.500, dok je trenutno oko 270 studenata doktorskih studija.

"Generalno trend u regionu je da opada zainteresovanost za društvene fakultete. Iako Pravni fakultet ne daje direktno prohodnost ka inostranstvu, ipak imamo dosta studenata koji tamo upisuju poslediplomske studije", rekao je on.

Minimalno povećanje

Prvi put od 2019. godine Pravni će povećati školarine a predloženo je da to bude za zvanični iznos inflacije sa 99.000 dinara na 114.000. "Ove godine prinuđeni da podignemo cenu školarine, ali ne neumereno. Osnov je zvanična godišnja inflacija, naš predlog je povećanje od 15 hiljada dinara, na 114.000 godišnje", rekao je on.

Dodaje da je u zbiru inflacija za ove četiri godine mnogo viša, i ocenjuje kako je reč o minimalnom poskupljenju. Navodi da se i do iznosa školarine došlo kroz dijalog sa Studentskim parlamentom.

"Mislim da je to minimalno povećanje, i da smo dosta korektno izveli. Nije bilo protesta, problema ni prigovora. Svi su svesni činjenice povećanja troškova života. Povećanje školarine omogućiće fakultetu da može da funkcioniše na dosadašnjem nivou. Naš fakultet je maksimalno usmeren na zaštitu standarda studenata. Tako studenti školarinu mogu plaćati u ratama, a samofinansirajući dobiju i sve udžbenike besplatno", rekao je prodekan i navodi da postoje studentske stipendije koje se svake godine dele 100 socijalno ugroženim studentima.

Cena raste, studenata sve više

I ove godine kvota za upis je 600 studenata na budžet, i 800 samofinansirajućih, a u protekle dve godine na pravni se upisivalo preko 1.300 studenata godišnje. "Želeli bi da popunimo kvotu upisa od 1.400 studenata. Blago rastemo svake godine, za 50 do 80 studenata. Smatramo to svojim velikim uspehom, jer dok drugi društveni fakulteti opadaju, mi ostvarujemo blagi porast upisanih", rekao je on.

Kao parametar on navodi i da dobar deo studenata koji završe osnovne upisuje master na beogradskom Pravnom. Kvota za master studije je oko 500 mesta godišnje, i uglavnom bude popunjenja. "To nam znači. Da studenti PF vide kao fakultet na kome žele da nastave studije", rekao je on.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image