• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pad prodaje piva od 13 odsto

U Srbiji je za prvih šest meseci ove godine prodato 2,5 miliona hektolitara piva, što predstavlja pad od 13 odsto u odnosu na isti period lane, izjavio je danas predsednik Udruženja pivara i sladara Srbije Miodrag Maksimović.

U junu je zabeležen pad prodaje od čak 16 odsto, uprkos početku Svetskog kupa u fudbalu.

Trend pada prodaje piva usled uticaja ekonomske krize prisutan je ne samo u Srbiji, već i u zemljama regiona i Evropske unije (EU), kazao je Maksimović novinarima u Privrednoj komori Srbije (PKS), posle predstavljanja Zakona o pivu, ocenjujući da u porodičnim budžetima verovatno "dolazi do pregrupisavanja", pa sve manje ima prostora za pivo.

"Čak i Rusija, koja od 1990. godine ima permanentan rast prodaje, prošle godine je imala zaustavljen rast, a ove godine već beleži pad prodaje piva", napomenuo je on, dodajući da se sličan trend beleži i u tradicionalno "pivarskim" zemljama - Češkoj i Nemačkoj.

Maksimović je ukazao da su na pad prodaje tog alkoholnog pića u Srbiji uticale i loše vremenske prilike koje u zemlji vladaju od početka ove godine, ali i visoko učešće akciza u strukturi maloprodajne cene, koje, kako je rekao, "predstavlja ogromno opterećenje".

Kada je reč o izvozu piva, on je u prvih šest meseci 2010. godine iznosio 505.000 hektolitara, u vrednosti oko 20 miliona evra, što predstavlja pad od oko četiri odsto u odnosu na isti period 2009. godine, naveo je Maksimović.

On je precizirao da se 15 odsto domaće proizvodnje izvozi, i to čak 98 odsto u zemlje CEFTA sporazuma o slobodnoj trgovini - Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Crnu Goru, Moldaviju i Albaniju.

Ukupna vrednost prošlogodišnjeg izvoza iznosila je blizu 50 miliona evra.

Maksimović je napomenuo i da je uvoz piva, s druge strane, vrlo mali i na godišnjem nivou vredi oko dva miliona evra, jer "naše pivare, koje su članice najvećih svetskih proizvođača piva, nude našim potrošačima sve robne marke".

Uvoz je za prvih šest meseci 2010. godine iznosio 18.000 hektorlitara, što je za oko 40 odsto manje u odnosu na isti prošlogodišnji period, kada je uvezeno 30.000 hektolitara, kazao je Maksimović.

On je napomenuo i da je prošle godine ukupna proizvodnja piva u Srbiji iznosila 5,6 miliona hektolitara i da je u industriji piva zaposleno 3.500 ljudi.

Direktor Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede Dušan Pajkić je ukazao da je tokom proleća izvršena akcijska kontrola koja je obuhvatila ukupno 28 uzoraka piva, od kojih su svi bili ispravni, što se tiče kvaliteta i zdravstvene neškodljivosti.

Svega dva uzorka je bilo neispravno što se tiče deklaracije, dodao je Pajkić, ističući da se taj prosek kod ostalih proizvoda kreće oko 30 odsto.

On je podsetio je da je novina koju je uveo Zakon o pivu, formiranje Registra proizvođača piva, koji će omogućiti precizne statističke podatke o broju proizvođača u zemlji.

Svetlana Nol iz Ministarstva poljoprivrede je kazala da, prema trenutno raspoloživim podacima, u zemlji radi 12 fabrika piva.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image