• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija ipak gradi nuklearku, ali u Bugarskoj

Bugarski premijer izjavio je danas u Sofiji, nakon razgovora sa potpredsednikom ruske Vlade, da će Srbija biti partner u izgradnji nuklearke "Belene".

"Nadam se da će do septembra biti jasni rezultati pregovora u vezi sa izgradnjom nuklearke koje vodimo sa evrokomesarom za energetiku i srpskom vladom", rekao je Bojko Borisov.

Borisov je naveo da je sa ruskim vicepremijerom razgovarao da cena nuklearke za sedam godina, kada je planirana konačna izgradnja, ne pređe šest, maksimalno sedam milijardi evra.

Prema njegovim rečima, do septembra treba da se razjasne sva pitanja u vezi sa realizacijom projekta.

Potpredsednik ruske vlade Viktor Zubkov rekao je da je bilo osam hiljada primedbi na ovaj projekat, ali da je na sve dat odgovor i da je to "najbolje razrađeni projekat u čitavom svetu".

Izgradnja "Belena" postala je aktualna odmah pošto su zatvorena prva četiri reaktora jedine bugarske nuklearke "Kozloduj", neposredno prije ulaska Bugarske u EU. Svi rekatori, jačine od po 44 megavata zatvoreni su iz bezbedonosnih razloga.

U opticaju su međutim ostali peti i šesti rekator, jačine po hiljadu megavata, koji su novije ruske proizvodnje.

Ugovor o izgradnji zaključen je početkom 2008. godine između investitora bugarske Nacionalne elektroenergetske kompanije (NEK) i ruske "Atomskojeksport" (ASE), koja je pobedila na tenderu.

Ugovor predviđa izgradnju tzv. nukelarnog ostrva po sistemu ključ u ruke, razradu tehnologije, isporuku dva reaktora jačine od po hiljadu megavata i montiranje opreme u samoj centrali, a sve u vrednosti od 3,997 milijardi evra.

U izgradnju je bila uključena i nemačka kompanija RVE koja se je zbog neobezbeđenog finansiranja krajem prošle godine povukla iz projekta.

U cijenu nije uračunata izgradnja podstanice i povezivanje sa energetskom mrežom što košta još dve milijarde evra.

Budući da izgradnja može poskupeti zbog nepredviđenih kriterijuma i inflacije u bugarskoj javnosti početkom godine pominjala se cena od 26 milijardi leva, odnosno 13 milijardi evra.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image