• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRAVO MALO BOGATSTVO! Ovakva novčanica od 10 dinara vredi i do 8.000€ u Srbiji - Na sebi ima prepoznatljive oznake

Autor Ivana Vlajković

Kolekcionari u Srbiji tvrde da novčanica od 10 dinara iz 1885. godine vredi između 3.000 i 8.000 evra.

 Novčanica od 10 dinara vredi hiljade evra u Srbiji Izvor: Shutterstock

Novčanica od 10 dinara iz 1885. godine veoma je retka i kako tvrde kolekcionari iz Srbije za nju može da se dobije između 3.000 i 8.000 evra. 

Novčanica je napravljena od bele hartije sa vodotiskom oznake vrednosti. U literaturi se navodi da je hartija prevučena žutom mrežicom, a tehnolozi objašnjavaju da je u pitanju impregnacija hartije. Novčanica je vredna jer je veoma retka. Ovi apoeni su u jednom trenutku bili povučeni iz upotrebe i tokom tog procesa deo novčanica je izgubljen i zato sad vrede "pravo malo bogatstvo".

Graver za novčanicu od 10 dinara iz 1876. godine bio je L. Dumont iz Pariza, a nije poznato ko je izvršio prepravke klišea za ovu novčanicu iz 1885. godine. Veličina novčanice je 131 x 96 mm. Na licu banknote su crteži i tekstovi. Glavni tekst se nalazi na sredini lica, piše Opanak.

Na novčanici se nalazi: u sredini gornjeg dela je crtež poprsja kralja Milana Obrenovića (knjaz srpski 1868-1882., kralj Srbije 1882-1889); u sredini donjeg dela je grb Kraljevine Srbije; sa leve strane je crtež žene u narodnoj nošnji, sa snopom žita i srpom; sa desne strane je crtež srpskog vojnika onog vremena sa puškom.

Ispod ženske figure je ovalni okvir, u kome je tekst “Zakon od 23. Septembra 1885.“ (što će reći Zakon o izmeni i dopuni Zakona o Narodnoj banci od 6. januara 1883. godine), a ispod crteža vojnika je takođe ovalni okvir u kome je tekst “§ 145 kr. zak. falsifikovanje banknota kazni se robijom“. Ispod grba je uokvirena cifra “10″.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image