Kristina Milivojčević (29) je ekonomistkinja iz Ljiga koja je poput mnogih, otišla za Čikago u potrazi za američkom snom.Biznis koji je napravila za svega 8 godina, koliko je tamo, samo potvrđuje da je njena odluka bila prava. Kristina je danas jedna od najtraženijih i najlepših kuvarica koja je ujedno i šef kuhinje, a njeni recepti su osvojili kulinarski svet. Još od detinjstva je zapisivala recepte i uživala u spremanju novih jela. Svoju kulinarsku karijeru je započela u čikaškom restoranu "Moskva", gde su njene Kiki palačinke (Kiki sweet crepe) postale jedan od omiljenih specijaliteta.
Ona je u Srbiji završila opšti smer gimnazije, upisala ekonomiju, a za vreme studiranja radila je u maloj pošti u Žarkovu, u Beogradu. Posle toga tražila je da je prebace za Lazarevac, kako bi bila bliže Ljigu. Njena mama je već živela u Čikagu kada ju je pozvala da ostavi neprofitabilnu poštu u kojoj je radila, kao i studije ekonomije i da dođe kod nje za Ameriku.
"Pamtim, bio je 12. mart, a ja još dete, 21 godina. Za Ameriku sam došla samo na 3 meseca i evo ostala sam punih 8 godina. Amerika je zemlja koja mnogo pruža, zemlja koja mi je omogućila mnoge stvari, ali isto tako moje vaspitanje mi nije dozvolilo da zaboravim svoje poreklo i zemlju iz koje dolazim. Najviše mi nedostaje moja porodica i kuća, oni mi daju najveću snagu ovde. Nedostaje mi to provođenje vremena sa njima, da budem tu kada su neki važni momenti."
Kristina je govorila i o tome da li joj je nestvarna lepota više pomogla ili odmogla u poslu. "Svako voli da vidi lepo lice, drago mi je da me tako doživljavaju. Ne mogu da sakrijem nešto što mi je Bog dao i onda mi ponekad zasmeta kada ljudi misle da nisam prirodna ili kada me porede sa drugim devojkama. Lepim ljudima su verovatno sva vrata otvorena, mada lepota je mač sa dve oštrice. Svesna sam svog izgleda, ali ga koristim na pošten način. Isto tako, lepotu oblikuje dobrota, humanost, ljubav, intelekt, stil, dobra energija, jer sama fizička lepota nije dovoljna jednoj ženi"", rekla je Kristina i opisala kako izgleda njen posao u Americi i kako je biti šef kuhinje.
"Biti šef kuhinje je zaista vrlo stresan posao. Upravljate osobljem, planirate i pripremate hranu u kratkom vremenskom periodu, a sve to može izazvati nervozu, pa je zbog toga otpornost na stres nužna. Što bi se reklo, morate imati jake živce. Ukoliko sve to možete da istrpite i jednostavno vam leži, onda ste prava osoba za kulinarstvo. Svi znamo da je Amerika jedan miks svih mogućih kultura, nacija, rasa... Stranci veoma vole naš burek, sarmu i palačinke. Trudimo se da promovišemo našu srpsku kulturu i tradiciju i to radimo kroz veoma važan deo, kroz našu nacionalnu kuhinju."
Kristina je i otkrila da li slavi Uskrs u Americi, kao i to šta se pravi na taj praznik. "Naravno, pravoslavni hrišćani obeležavaju naš najveći praznik i to svake godine. Posle jutarnje službe u crkvi svako odlazi na slavlje ili Uskrs proslavlja kod kuće sa porodicom i prijateljima. Još nisam sigurna šta ću spremati, verovatno nesto iz nase tradicionalne kuhinje koju u kompletu volim."
(MONDO/Srećna republika)
"Partizan ide na Fajnal-for, Evroliga je prava košarka": Igrao sa Lebronom, a u Evropi pokazuje kakav je majstor
Ovo je tim Crvene zvezde za Milan u Ligi šampiona: Ivanić počinje na San Siru, da Mesi vidi kako treba!
Italijani, pa ipak Zvezda dolazi - zar samo toliko pažnje? U fokusu im Vlahović i Zlatanova svađa...
Mondo ukrštenica za 11. decembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!
Razveo se Dejan Stanković u tajnosti: Već ima novu devojku, otkriveni svi detalji