• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kamen temeljac za most Zemun - Borča

U Zemunu u sredu postavljanje kamena temeljca za most do Borče. Početak radova u aprilu 2011. Rok tri godine.

U Zemunu će u sredu biti položen kamen temeljac za most preko Dunava Zemun-Borča, čija je vrednost 170 miliona evra, a početak radova predviđen je za april 2011. godine.

Kamen temeljac položiće predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Vu Banguo.

Ugovor o izgradnji mosta Zemun-Borča potpisali su 15. aprila ove godine ministarka za Nacionalni investicioni plan (NIP) Verica Kalanović sa potpredsednikom kineske kompanije CRBC koja će graditi most Lu Šanom i gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom.

Most će biti dug 1.507 metara sa pristupnim saobraćajnicama u dužini od oko 21,5 kilometara. Rok za izgradnju mosta je tri godine.

Kako je ranije saopšteno, 85 odsto novca za izgradnju mosta biće obezbeđeno iz kredita kineske Eksim (Exim) banke, dok će 15 procenata biti finansirano iz Nacionalnog investicionog plana, a troškove eksproprijacije i tehničkih priprema preuzeće Grad Beograd.

Rok otplate kredita je 15 godina, sa počekom od tri godine i fiksnom kamatnom stopom od tri odsto godišnje. Ugovorom je definisano i učešće srpskih podizvođača od najmanje 45 odsto.

Most Zemun - Borča je prvi infrastrukturni projekat u okviru sporazuma srpske i kineske vlade, koji je potpisan u avgustu prošle godine u Pekingu.

Most Zemun -Borča biće deo obilaznice oko Beograda i treba da poveže Zrenjaninski i Pančevački put, čime će se ostvariti i bolja saobraćajna veza za više od pola miliona stanovnika opština Zemun, Palilula i Novi Beograd.

Planirane su tri faze radova, a u prvoj je predviđeno da se obave radovi od novog Novosadskog puta (saobraćajnice T6) do Batajničkog puta, dok druga faza podrazumeva završetak radova na gradnji mosta preko Dunava i spajanje Batajničkog i Zrenjaninskog puta.

U trećoj fazi predviđeno je i spajanje Zrenjaninskog i Pančevačkog puta.

(agencije - foto: Beobuild)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image