• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija i Letonija - impuls za razvoj saradnje

Poseta predsednika Letonije Valdisa Zaltersa Srbiji otvorila je temu poboljšanja odnosa dve zemlje, pogotovo u sferi ekonomije.

Podrška Letonije Srbiji na putu ka EU i spremnost za unapređenje međusobnih odnosa na svim poljima, a posebno u oblasti ekonomije, glavne su poruke razgovora predsednika Letonije Valdisa Zaltersa i najviših srpskih zvaničnika.

Predsednici dve države ocenili su da Srbija i Letonija mogu značajno da unaprede međusobne odnose, posebno u ekonomiji, ali i da podele "evroiskustva", pogotovo o teškoćama na putu ka EU.

Prema podacima Privredne komore Srbije, obim robne razmene Srbije i Letonije je na prilično niskom nivou i u prvih šest meseci ove godine iznosio je 1,51 milion dolara, za 244.000 dolara manje nego u istom periodu prošle.

Upravo bi prva poseta letonskog predsednika mogla da bude impuls razvoju privredne saradnje dve zemlje, što je istakao i srpski premijer Mirko Cvetković.

Prema Cvetkoviću, postojeći nivo ekonomske saradnje je daleko ispod potencijala koji imaju dve zemlje, kako u domenu spoljnotrgovinske razmene, tako i u domenu investicija, navodi se u saopštenju iz Cvetkovićevog kabineta.

"Smatram da će vaša poseta Srbiji dati impuls razvoju privredne saradnje, koja ima poseban značaj u uslovima globalne ekonomske krize koja je u poslednje dve godine pogodila obe zemlje", istakao je premijer Srbije.

I predsednik Srbije Boris Tadić je posle razgovora sa letonskim kolegom naglasio potrebu jačanja ekonomske saradnje, pogotovo u svetlu globalne finansijske krize koja je pogodila i balkanski i baltički region.

Na sastanku je konstatovano i da će uspostavljanje redovne avio-linije na relaciji Beograd - Riga dodatno olakšati saradnju privrednika dve zemlje.

Toga se dotakao i Tadić.

Predsednik Letonije je u Beograd došao iz Rige direknim letom kompanije Baltik er, i otvaranje direktne linije treba da omogući saradnju građana dve zemlje, što će na kraju rezultirati boljom ekonomskom saradnjom, rekao je predsednik Srbije.

Zatlers je izrazio nadu da će prilikom dogovorene posete Tadića Letoniji ti privredni kontakti biti znantno širi.

"U trenutnoj privrednoj situaciji u svetu, međunarodni ekonomski odnosi su jako važni. Period posle krize je jako važan da bi se izgradili novi privredni i ekonomski odnosi. Današnji poslovni forum je tek početak, prvi sastanak poslovnih ljudi Letonije i Srbije", rekao je on.

Zalters je rekao da su diplomatski odnosi Letonije i Srbije uspostavljeni 1926, ali da je njegova poseta prva poseta letonskog predsednika Srbiji i ocenio da je to prekretnica u odnosima dve zemlje. "Položaji Srbije i Letonije imaju dosta prednosti i opravdavaju blisku ekonomsku saradnju dve zemlje", dodao je on.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image