• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U junu iz deviznih rezervi otišlo 238 miliona

Devizne rezerve NBS su u junu, zbog zaštite kursa, pale na oko 10,5 milijardi evra, a dinar je ipak nominalno depresirao 1,6 odsto prema evru.

Kako je saopštila centralna banka, najveći uticaj na smanjenje deviznih rezervi u toku tog meseca imala je prodaja deviza centralne banke na međubankarskom deviznom tržištu u iznosu od oko 421 milion evra.

Neto devizne rezerve su 30. juna iznosile oko 5,7 milijardi evra i predstavljaju devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka izdvojena na računima kod NBS i sredstva povučena od MMF-a, navedeno je u saopštenju.

Izraženo u dolarima, devizne rezerve su na kraju juna iznosile oko 12,8 milijardi i takav njihov nivo obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 467 odsto i istovremeno pokriva osam meseci uvoza robe i usluga.

Devizne rezerve banaka su 30. juna iznosile oko 1,3 milijardi evra, tako da su ukupne devizne rezerve zemlje na taj dan iznosile oko 11,8 milijardi evra, odnosno oko 14,4 milijardi dolara.

Osim prodaje oko 421 milion evra na deviznom tržištu, iz deviznih rezervi NBS u junu je isplaćeno 59,3 miliona evra po osnovu stare devizne štednje, a plaćene su i obaveze prema inokreditorima u iznosu od 46,5 miliona evra.

Tokom juna ostvareni su prilivi po osnovu korišćenja kredita u iznosu od 63,4 miliona evra od Evropske investicione banke i povlačenja dela kredita od Međunarodnog monetarnog fonda u iznosu od 56 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u junu je iznosio 957,6 miliona evra i bio je za 419,3 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prvih šest meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno oko 4,6 milijardi evra.

U cilju podsticanja prometa na deviznom tržištu i ublažavanja prevelikih dnevnih oscilacija kursa dinara prema evru, NBS je u junu prodala na međubankarskom deviznom tržištu iznos od 421 milion evra.

NBS je i u junu nastavila da organizuje tromesečne svop aukcije deviza radi podsticanja međubankarske svop trgovine devizama i radi razvoja tržišta instrumenata zaštite od deviznog rizika.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image