Evropska komisija predložila je reformu Carinske unije EU koja, između ostalog, predviđa uvođenje carina i za proizvode čija je vrednost niža od 150 evra.

Predloženom reformom ukida se trenutni prag na temelju kog je roba čija je vrednost manja od 150 evra oslobođena od carine, što su prevaranti uveliko koristili. Komisija navodi da je vrlo česta praksa da se paketima koji ulaze u EU trenutno smanjuje vrednost kako bi se izbeglo plaćanje carine.

Prema novom predlogu internet platforme postaće ključni akteri kojim će obezbediti da roba koja se prodaje na internetu u EU ispunjava sve carinske obaveze. To je veliki pomak od trenutnog carinskog sistema kojim se odgovornost stavlja na pojedinačne potrošače i prevoznike. Platforme će biti odgovorne za obezbeđivanje plaćanja carinskih taksi i PDV-a pri kupovini, tako da potrošači više neće biti izloženi skrivenim naknadama ili neočekivanoj papirologiji pri preuzimanju paketa, piše Poslovni dnevnik.

S obzirom na to da su internet platforme i službeni uvoznici, potrošači u EU biće sigurni da su plaćene sve naknade i da je njihova kupovina sigurna i u skladu s ekološkim, bezbednosnim i etičkim standardima EU. Takođe se pojednostavljuje računanje carinskih naknada za najčešće proizvode male vrednosti kupljene izvan EU, čime se hiljade mogućih carinskih kategorija smanjuje na samo četiri. Time će se znatno olakšati obračun carina za male pakete, što će i platformama i carinskim telima pomoći da bolje obrade milijardu komada robe kupljene u e-prodavnicama koja svake godine ulazi u EU.

Očekuje se da će novi, prilagođeni režim doneti dodatne carinske prihode u iznosu od milijardu evra godišnje. Povernik za ekonomiju Paolo Gentiloni rekao da je uvođenje carina na robu u vrednosti ispod 150 evra ne bi trebalo da dovede do povećanja potrošačkih cena.

"Nije nam to cilj. Carine na male pakete biće vrlo male. Očekujemo da će državama članicama prihodi od e-prodaje dostići milijardu evra godišnje i to samo zbog toga što će veći broj paketa biti minimalno oporezovan", rekao je Gentiloni. U Komisiji ističu da je ovo najopsežnija reforma Carinske unije EU-a od njenog osnivanja 1968. godine. Članica Carinske unije je i Turska, što znači da ona može s EU trgovati bez carina, ali ne može imati svoju potpuno nezavisnu trgovinsku politiku.

(MONDO)