• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za profesionalne vojnike 8.000 kandidata

Od 1. jula u toku je novi konkurs za popunu 3.000 preostalih mesta za profesionalne vojnike u Vojsci Srbije, kaže za "Politiku” predstavnik Generalštaba Vojske Srbije pukovnik Stevica Karapandžin.

"Odziv je prevazišao sva naša očekivanja. Sada imamo već oko 8.000 profesionalnih vojnika. I prošle godine smo imali nekoliko konkursa, na koje se prijavilo oko 10.500 kandidata. Neće svi biti primljeni po ovom konkursu, jer u proceduri prijema već imamo kandidate koji su se javili u maju ove godine. Njih oko 600 trenutno je na obuci i još toliko ih čeka da budu upućeni na obuku. Sve u svemu, biće potrebno još oko 1.800 ljudi, koje ćemo primiti posle ovog konkursa", dodaje pukovnik u razgovoru za beogradski list.

Vojska Srbije od 1. januara prelazi na profesionalni sistem i imaće 13.000 vojnika, od ukupno 30.000 pripadnika. Od toga, 11.000 činiće profesionalci oba pola angažovani na konkursima, uz 2.000 mladića zainteresovanih za dobrovoljno služenje vojnog roka.

Ono što garantuje da će Vojska popuniti još 3.000 mesta jeste dosadašnji odziv. U proseku pet kandidata konkuriše za jedno mesto! Pri tome je procenat prijavljenih kandidata ženskog pola udvostručen, s prošlogodišnjih 10 na 20 odsto, koliko ih se sada prijavilo.

Prema rečima našeg sagovornika, kod profesionalnih vojnika nema nikakve razlika među polovima. Apsolutno ravnopravno konkurišu i tretman je svuda isti i kad je u pitanju prijem i kasnija profesionalna služba.

"U Nišu i Novom Sadu je odlično interesovanje, dok je u Beogradu malo manji odziv. Neke jedinice u Nišu oborile su sve moguće rekorde, pa tako u ovom gradu samo na jednom mestu imamo 100 kandidata. Zadovoljni smo multietničnošću među kandidatima, jer ima zainteresovanih među svim nacionalnostima. U poslednje vreme je sve više kandidata sa višim i visokim obrazovanjem", otkriva pukovnik Karapandžin.

Opšti uslovi za prijem su zdravstvena sposobnost kandidata, da im ranije nije prestao radni odnos u državnim organima zbog teže povrede dužnosti iz radnog odnosa, da nisu osuđivani na kaznu zatvora više od šest meseci, da nisu stariji od 30 godina. I, naravno, da su državljani Republike Srbije, ali mogu imati i dvojno državljanstvo.

Od posebnih uslova najbitnije je da su služili vojni rok sa oružjem, što ne važi jedino za kandidate ženskog pola. Dalje, da imaju najmanje srednju stručnu spremu, osim za strelce u pešadiji i čuvarsku službu.

U logističkim službama mogu konkurisati lica koja imaju adekvatnu stručnu spremu, koja odgovara službi i dužnosti za koje se sprema. Za vozače motornih vozila mogu konkurisati lica koja imaju C kategoriju.

Kandidat koji želi da postane profesionalac podnosi molbu jedinici sa kojom želi da sklopi ugovor, a obrazac može naći na prijavnici svake komande.

Vojnik na služenju vojnog roka takođe može postati profesionalac, tako što podnosi molbu svom pretpostavljenom starešini, u poslednjem mesecu služenja.

"Mi nudimo redovne plate, koje u proseku iznose oko 30.000 dinara. Profesionalni vojnik ima pravo i na određene nenovčane beneficije, ali i na naknadu putnih troškova za one kandidate koji ne žive u mestu službovanja. Imaju pravo na penzijsko osiguranje, ali i na zdravstveno, koje mogu koristiti i članovi njihovih porodica, što podrazumeva i mogućnost lečenja u sistemu vojnog zdravstva", objašnjava Karapandžin.

Podoficirski kadar će se u Vojsci Srbije popunjavati prvenstveno iz kategorije profesionalnih vojnika. Tako svaki profesionalni vojnik, u zavisnosti od potreba službe i svojih rezultata rada, može iz statusa profesionalnog vojnika na određeno vreme jednog dana preći u status podoficira na neodređeno vreme, uz dodatno usavršavanje.

Svaki kandidat mora da prođe određenu obuku, od četiri do osam sedmica, i samo sa kandidatima koji uspešno to završe potpisuje se ugovor. Oko 10 odsto njih ne uspe u tom cilju. Ostali potpisuju ugovor na tri godine i u okviru tri takva ugovora mogu da pređu u status podoficira.

Radno vreme profesionalnog vojnika je osam sati dnevno, 40 časova nedeljno. Može biti i duže, ali uz odgovarajuću nadoknadu.

Profesionalni vojnik može biti angažovan u svim misijama vojske, i u zemlji i u inostranstvu. Ako je, recimo, vojnik angažovan na obezbeđivanju administrativne linije prema Kosmetu, onda naknada može da iznosi i celu platu, piše "Politika".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image