• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinkić: Za oporavak potrebna veća potrošnja

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je da ako se nastavi suzbijanje potrošnje, postoji opasnost da se "unište svi rezultati postignuti u prethodnom periodu" i ponovo uđe u recesiju.

"Ako se nastavi stezanje kaiša, odnosno suzbijanje potrošnje, u kratkom roku možemo uništiti sve rezultate koje smo u prethodnom periodu ostvarili i ponovo ćemo ući u recesiju", izjavio je Dinkić za današnje "Večernje novosti".

Prema njegovoj oceni, postignut je "blagi oporavak" ekonomije, ali da to nisu rezultati koje mogu ozbiljnije osetiti ni privreda ni građani.

Dinkić preporučuje mere koje bi trebalo voditi "na tri fronta".

"Moramo intenzivirati investicionu potrošnju. Tu, pre svega, mislim na povećanu aktivnost države u gradnji svih infrastrukturnih objekata", rekao je Dinkić, podsećajući da je zato i predložio mere za podsticaje građevinskoj industriji.

Dinkić je još rekao da se, "po svaku cenu", mora nastaviti sa stimulativnim programima za privredu i građane, jer, kako je kazao, ako se sada prestane, možemo se očekivati pad privredne aktivnosti i to za nekoliko procenata.

Ministar ekonomije smatra da sve dok rast evra ne pređe deset odsto u odnosu na početak godine nema razloga za posebnu brigu.

"Do tog nivoa, stanje na deviznom tržištu je prihvatljivo i ne postoji opasnost da će se povećati inflatorni pritisak", ocenio je Dinkić za "Novosti" i dodao da "nije vreme za paniku, jer su devizne rezerve čak četiri puta veće od ukupne količine dinara na tržištu i nema čak ni, kako kaže, "teorijski šanse da se one potroše".

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image