• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EPS potražuje 700 miliona evra

Elektroprivreda Srbije (EPS) potražuje za struju 70 milijardi dinara, što joj ugrožava likvidnost, izjavio je pomoćnik generalnog direktora ove kompanije Zoran Manasijević.

On je danas rekao da je Elektroprivreda Srbije u ovoj godini na slobodnom tržištu prodala više od milijardu kilovat-sati struje, vrednosti oko 42 miliona evra, ali je taj novac samo ublažio nelikvidnost kompanije i probleme zbog potraživanja za struju.

"Svaki taj kilovat-sat je naplaćen, za razliku od električne energije koju prodajemo u Srbiji, gde je stepen naplate oko 90 odsto", preneo je Manasijevićevu izjavu Sektor EPS-a za odnose s javnošću.

"Prihod od izvoza nikako ne može u potpunosti da zameni manjak novca koji imamo zbog neplaćanja struje u Srbiji. Teško je zamisliti kakva bi bila finansijska situacija u EPS-u da nije bilo te prodaje struje", ukazao je on.

"Zbog nelikvidnosti EPS-a ugroženo je i izmirivanje obaveza prema izvođačima radova, isporučiocima robe i usluga koje su u funkciji priprema za sledeću zimu", dodao je on.

"U ovom trenutku EPS im je dužan oko deset milijardi dinara i izvesno je da ćemo sledećih meseci najveći deo novca usmeravati upravo ka našim partnerima", napomenuo je Manasijević.

"Elektroenergetska situacija u Srbiji je stabilna, učinićemo sve da bude tako i narednih meseci, ali postoji bojazan da će nelikvidnost značajno otežati realizaciju svih planova", rekao je on.

Kako je precizirao, EPS je na slobodnom tržištu električne energije od početka godine prodao više od milijardu kilovat-sati, po prosečnoj ceni od oko 4,2 centa.

Struju je, posle sprovedenih tendera, kupilo 20 kompanija koje su u Srbiji registrovane za trgovinu električnom energijom.

Prodaju na slobodnom tržištu, uz obezbeđivanje dovoljno električne energije za sve domaće kupce, omogućili su višemesečna dobra hidrologija i dobro planiranje remonta proizvodnih kapaciteta, navedeno je u saopštenju.

U prilog EPS-u je išla i činjenica da u regionu nije bilo dovoljno električne energije i da je postojala značajna tražnja za ovom robom.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image