• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinar treći dan jača - 106 za evro

Dinar je i danas, treći dan za redom, nastavio da jača prema evru i to za 19 para ili 0,18 odsto, tako da je zvanični srednji kurs 105,9266 za jedan evro.

NBS juče nije intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu, a od početka godine prodala je ukupno 1,743 milijardi evra.

Izvršni odbor NBS je juče odlučio, posle razmatranja aktuelnih ekonomskih kretanja, da referentnu kamatnu stopu poveća sa osam na 8,5 odsto.

Referentna stope je povećana kako bi se kontrolisala infalcija na srednji rok, sa ciljevima tri do šest odsto za kraj godine i 2,5 do 5,5 odsto za kraj 2012.

Povodom slabljenja dinara prema evru od početka godine, guverner NBS Dejan Šoškić izjavio je juče da je u režimu fluktuirajućeg deviznog kursa, kakav Srbija ima, kontinuirana promena vrednosti domaće valute "svakodnevna i normalna pojava".

"Te promene su nekada naviše, a nekada naniže. Ako je valuta bila suviše potcenjena, pre ili kasnije doći će do njene apresijacije, odnosno rasta njene vrednosti. I obrnuto, ako je valuta bila suviše precenjena, pre ili kasnije doći će do njene depresijacije, odnosno pada njene vrednosti. Ovo drugo je ono što se dešava sa dinarom od kraja 2008. godine", naglasio je Šoškić u intervjuu NIN-u.

Prema njegovim rečima, ne treba smetnuti sa uma da "slabost dinara" pogoduje najzdravijem i najpoželjnijem segmentu domaće privrede - izvoznicima koji koriste domaće repromaterijale i koji najviše utiču na dugoročan rast zaposlenosti i BDP-a Srbije.

Dinar je ove godine bio najjači 4. januara, kada je zvanični srednji kurs evra bio 95,9679 dinara, a najslabiji 3. avgusta, kada je srednja vrednost prema evru iznosila 106,6367 dinara.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image