• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inflacija po planu - skuplje ulje, brašno...

U NBS očekuju da će inflacija u peeriodu jula-septembar biti u granicama dozvoljenog odstupanja a da će se povećati cene hrane i nekih usluga.

Međugodišnja inflacija je tokom drugog tromesečja bila u padu i u junu se, šesti mesec zaredom, kretala ispod donje granice cilja za 2010. od šest plus - minus dva odsto, ocenila je danas Narodna banka Srbije (NBS) i izrazila očekivanje da će se inflacija tokom trećeg tromesečja kretati u granicama dozvoljenog odstupanja od cilja.

U avgustovskom "Izveštaju o inflaciji", NBS je procenila da će cene poljoprivrednih proizvoda u narednim mesecima presudno određivati kretanje inflacije, a u trećem tromesečju trend usporavanja međugodišnjih stopa rasta inflacije biće prekinut i inflacija će se vratiti u granice dozvoljenog odstupanja od cilja.

NBS je procenila da će se u trećem tromesečju povećati cene ulja, brašna, mlečnih prerađevina, konditorskih proizvoda i pića, dok se kod cena neprehrambenih proizvoda, pre svega usluga, očekuje nešto viši rast u poređenju s prethodnim tromesečjem.

Taj rast cena, biće posledica očekivanog rasta bazne inflacije (rast regulisanih cena) u narednom tromesečju, imajući u vidu vremensko kašnjenje u prenosu efekata majske i junske depresijacije, ali i rast cena inputa u proizvodnji prerađene hrane (pšenica, kukuruz).

Iako je domaća tražnja i dalje veoma niska, u narednom periodu treba očekivati blago povećanje inflatornih pritisaka po osnovu rasta cena hrane, ali i depresijacije dinara i vremenskog kašnjenja u prenosu njenih efekata na domaće cene.

NBS je procenila da će međugodišnja stopa rasta potrošačkih cena na kraju trećeg tromesečja biti na višem nivou u odnosu na kraj drugog i iznositi oko 5,4 procenta, ali će međugodišnja stopa rasta biti u granicama dozvoljenog odstupanja od cilja.

Na nivou trećeg tromesečja NBS očekuje rast potrošačkih cena od oko 0,5 odsto po osnovu povećanja cena koje se formiraju slobodno, rasta pojedinih regulisanih cena, ali i po osnovu očekivanog manjeg pada cena poljoprivrednih proizvoda od sezonski uobičajenog.

U drugom tromesečju ove godine, ukupna i bazna inflacija ostvarile su rast, navedeno je u Izveštaju, uz napomenu da je rast ukupne inflacije najvećim delom rezultat rasta cena poljoprivrednih proizvoda.

Rastu regulisanih cena najviše je doprinelo poskupljenje naftnih derivata, lekova, TV pretplate i komunalno - stambenih usluga.

Do očekivanog pada cena naftnih derivata u junu nije došlo, pošto je efekat pada cena sirove nafte u maju i junu u najvećoj meri poništen slabljenjem dinara u odnosu na dolar.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image