• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez nuklearke, sa Kinezima na ugalj

Sa kineskom CMEC intenzivno se razgovara o ulasku u vitalnu rekonstrukciju TE Kostolac a sa Bugarima o eventualnom ulaganju u nuklearku u Belenama.

Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić izjavio je da se za sada se ne planira izgradnja nuklearne elektrane u Srbiji i dodao da je srpska strana odgovorila na ponudu Bugarske da analizira predlog o izgradnji zajedničke elektrane u doglednoj budućnosti, prenosi RTS.

Škundrić je podsetio da je trenutno u Srbiji na snazi moratorijum o izgradnji nuklearne centrale i ocenio da bi bilo dobro da Srbija uđe u zajedničku izgradnju nuklearne elektrane "Belene" u Bugarskoj, nezavisno od visine vlasničkog učešća u tom projektu.



Ministar rudarstva i energetike rekao je da se ne planira podizanje cene električne energije.

Škundrić je, prilikom obilaska Kostolca povodom Dana rudara, rekao da je reč o revitalizaciji dva termobloka i izgradnji novog, "što će biti jedna od najvećih investicija u srpskoj privredi".

Cilj pregovora sa kineskim partnerima je, kako je rekao, obezbeđivanje povoljnog kredita, odakle bi se revitalizovali i proširili kapaciteti Kostolca na 12 miliona tona uglja godišnje, a izgradnja novog bloka obezbedila bi snagu koja bi premašivala 300 megavata.

Ministar je čestitao rudarima u Kostolcu na rekordu proizvodnje ostvarenom u prošloj godini i u prvoj polovini ove godine. Škundrić je, povodom Dana rudara, sa delegacijom rudara položio venac na Spomen obeležje rudarima u Starom Kostolcu.

Savez samostanih sindikata Srbije zatražio je da se rudarima u Srbiji omogući da sa 40 godina radnog staža odlaze u penziju bez ispunjavanja starosnih uslova.

Predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović je rekao da je neophodno izmeniti Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju kako bi se rešio taj problem rudara.

U Srbiji ima više od 300 aktivnih rudnika. U jednom od njih, u rudarskom naselju Baljevac na Ibru, stasava i peta generacija rudara.

Baljevac praktično živi od rudnika, koji se, kao rudnik sa podzemnom eksploatacijom, po uslovima rada ne razlikuje od ostalih rudnika u Srbiji. Rudari međutim tvrde da bi uz manje investicije, kopanje kamenog uglja i odskora rude bora, moglo biti izuzetno isplativo.

Rudari koji su pred penzijom pamte da se na isti način radilo i pre 40 godina. S tim, što tada nije bilo manjka opreme.

"Imamo dosta staru opremu, radi se konkretno pumpama, imamo samo jednu malu potapajuću pumpu, koju jednostavno nosimo sa jednog na drugo radilište, u dužini od sto metara, tako prepumpavamo vodu, mučimo se", rekao je rudar Radivoje Vlašković.

Mladi rudari kažu da ih u rudnik dovodi i nepostojanje drugog rešenja i tradicija. Ibarski rudnici trenutno upošljavaju 70 rudara. Međutim, broj onih koji čekaju na posao u oknima je znatno veći.

Miodrag Tokalić iz Sindikata ibarskih rudnika kaže da u njihovoj ekonomskoj službi postoji preko 200 zahteva za prijem na radna mesta.

Kamenog uglja ima, ali nema investicija kako bi se došlo do njega. Predviđen je i projekat iskopavanja bornih minerala, čiji se pilot projekat realizuje u jami Pobrđe.

Tehnički direktor Ibarskih rudnika Dragomir Zečević kaže da, kada bi mogli da primene nedostajuću savremenu opremu, svakako da bi produktivnost rada bila daleko, daleko iznad sadašnje produktivnosti, što znači da bi i ekonomija bila visoko profitabilna.

Relizacijom tih projekata i uz pomoć države, Baljevac bi nastavio da živi i narednih 20 godina, tvrde nadležni u rudniku. Rudari od investicija očekuju mnogo, kao i većina meštana Baljevca, kojima je taj rudnik jedini vid zarade.

Dan rudara obležava u znak sećanja na početak štrajka u Senjskom rudniku 6. avgusta 1903. godine, zbog otpuštanja trojice rudara koji su štitili prava radnika.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image