• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šoškić: Ne očekujem da evro raste

Razlog mirovanju je što je dinar u prethodnim mesecima zabeležio i nominalni i realni pad a uspostavljena je stabilnost cena na višem nivou.

Dinar više neće padati ako se nastavi tendencija smanjivanja deficita u tekućem delu platnog bilansa i oporavak ekonomske aktivnosti.

"Mislim da u ovom trenutku ne postoje fundamentalni ekonomski parametri koji bi mogli da opravdaju dalju značajniju depresijaciju nacionalne valute", rekao je guverner u intervjuu za "Press".

Šoškić je ocenio da Srbiji najviše odgovara sistem fluktuirajućeg kursa "imajući u vidu strukturu srpske privrede, nedovoljno razvijen izvozni sektor i nepostojanje stabilnih deviznih priliva u finansijski sistem zemlje".

Na pitanje da li smatra da je NBS od početka godine potrošila previše novca na odbranu dinara, oko 1,6 milijardi evra, i da li će u ovoj godini nastaviti takav trend, Šoškić kaže da su "intervencije iz deviznih rezervi bile usmerene na održavanje finansijske stabilnosti, a one, kao što znamo, nikad nisu jeftine i njihovo trošenje predstavlja cenu stabilnosti".

"Da li će i kolike intervencije biti potrebne u narednom periodu, zavisiće od više faktora, a pre svega od rasta izvoza, priliva stranih direktnih investicija, dotoka doznaka, rizičnosti regiona, ekonomskog oporavka u EU i naših glavnih ekonomskih partnera", rekao je guverner Narodne banke Srbije Dejan Soškić.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image