• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Narodna banka brani evro od dinara

Narodna banka Srbije u ponedeljak je, prvi put od kraja 2008. godine, na međubankarskom tržištu - kupila 10 miliona evra. To je uradila da bi - sprečila preveliko dnevno jačanje kursa dinara.

Kurs formiran u ponedeljak u prepodnevnoj trgovini devizama iznosi 105,11 dinara za evro, dok je zvanični srednji devizni kurs u ponedeljak bio 105,8305 dinara za evro.

Više od godinu i po dana, koliko traje i ekonomska kriza, NBS je isključivo prodavala devize na međubankarskom tržištu da bi koliko-toliko sačuvala dinar. Od početka godine je u te svrhe prodala milijardu i 755 miliona evra da bi sprečila prevelike dnevne oscilacije kursa i podstakla promet.

"To je dobro iz nekoliko razloga. Ovo je dokaz stabilizacije na međubankarskom tržištu, ali i pokazuje očekivanja da će se povećati tražnja za dinarima i da će se dinar stabilizovati", kaže za "Novosti" Goran Nikolić, ekonomist Centra za novu politiku.

"Narodna banka Srbije je dala signal da neće dozvoliti da se dinar preterano kreće u suprotnom pravcu, da jača. Ovaj nivo dinara je doveo do povećanja konkurentnosti privrede. Sada je bitno da se on stabilizuje jer to definiše izvoz. Dobro je da NBS sprečava fluktuaciju dinara. Ovo je dobar signal i svima koji su očekivali skok cena, da do toga neće doći. Preterano jačanje dinara nije dobro jer nas ono dugotrajno vodi u propast", kaže Nikolić.

I saradnik Centra za slobodno tržište Aleksandar Stevanović smatra da je sa stanovišta kredibiliteta NBS - ovo odlična vest.

"To je njena politika. Neki tvrde da je povremeno bilo i branjenja kursa, jer neke mere vode u tom pravcu. Verovatno je sada bila veća tražnja za dinarima, i da ne bi dinar naglo ojačao učinili su to što su učinili", kaže Stevanović.

Politika NBS, dodaje Stevanović, važi u oba pravca. Na kraju cela monetarna politika 2006. i 2007. godine svodila se na to da se spreči naglo jačanje dinara. Dinar je tada mogao biti jači od 75, kada je bio ogroman priliv deviza. Zadnji put je, inače, NBS reagovala kupovinom deviza decembra 2008. godine.

"Ovaj potez psihološki je koristan, jer se šalje poruka da je dinar krenuo da jača, pa da ga treba malo i zauzdati, ali pitanje je da li je to stvarni trend", kaže ekonomista Milan Kovačević.


On kaže da bi bilo dobro da se objavi koje banke i koliko su kupile deviza od početka godine do sada kada je NBS prodala 1,75 milijardi evra.

"Pitanje je ko je sada prodao Narodnoj banci 10 miliona evra, da li će sutra izgubiti ili dobiti", kaže Kovačević za "Novosti".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image