Kada potencijalni kupac „pikira" stan, a shvati da ipak košta nešto više od onoga što može da priušti, uglavnom se odmah razočara. Ipak, pregovori o ceni stana uopšte nisu toliko retki, već dosta kupaca odlučuje da na taj način okuša sreću.

Jedan od ljudi kojem je ovo pošlo za rukom je Uroš O, koji je nedavno kupio stan na Vračaru, koji je uspeo da smanji cenu stana za čak 15.000 evra. "Svideo mi se jedan salonac na Vračaru, čija je cena bila 150.000 evra. Posle pregovora, cena je pala na 135.000", priča Uroš. Kako ističe, ovih pet koraka su mu pomogli da ispregovara bolje uslove.

Odrediti jasan budžet

Prvi korak pre kupovine stana je određivanje budžeta. Ako se stan kupuje uz pomoć kredita, važno je da kupac odredi koliku mesečnu ratu može da otplaćuje, i da ne podiže više novca od toga. Samo onaj kupac koji zna koji mu je budžet zapravo može da pregovara o ceni, a da pregovori daju rezultate, tako kažu stručnjaci. Upravo to je bio prvi Urošev korak.

Znao sam da mogu da priuštim sebi stan do 140.000 evra i ništa više od toga. Iako mi je 'na prvu loptu' delovalo da 150.000 nije mnogo više od mog planiranog maksimuma, odlučio sam da ostanem dosledan. Ko zna, možda sam mogao i da platim punu cenu, ali sam želeo da pokušam da pregovaram", kaže on.

Pouzdajte se u agenta za nekretnine

Iako pojedini građani koji su u potrazi za stanom misle da sve mogu sami, agenti za nekretnine su složni - svima je potreban saveznik u kupovini stana. Iako je sada lakše nego ikada pronaći savršenu nekretninu na sajtovima za oglašavanje, činjenica je da agent ipak nije tu samo da bi odabrao stan za svog klijenta. Naime, oni takođe mogu da pregovaraju o ceni sa prodavcem.

Zgrade-7.jpg
MONDO/Uroš Arsić 

„Iskreno, nije mi padalo na pamet da kupujem stan sam, bez agenta, jer sam znao da on zna posao bolje od mene", kaže naš sagovornik.

Temeljno "češljajte" sve oglase 

Jedna od važnih stavki prilikom kupovine stana je poznavanje tržišta. Ako potencijalni kupac želi da postane vlasnik stana u centru Beograda, čak i ako je naišao na savršenu nekretninu, ipak treba da pogleda i ostale oglase, jer će se na taj način upoznati sa prilikama na tržištu - ako su ostali stanovi drastično jeftiniji, veće su šanse da će uspeti da spusti cenu. Takođe, i ovde u pomoć pristiže agent za nekretnine, jer on može kupcu da objasni da li je još neko zaintreresovan za isti stan. Ako jeste, oboriti cenu će biti mnogo teže. S druge strane, ako je stan dugo oglašen, ali nikako da se proda, pregovori o korekciji cene mogu da budu uspešniji.

Ovo je bila stavka koja našem sagovorniku isprva nije ni pala na pamet, a ispostavilo se da je bila ključna.

Naime, njemu nije ni palo na pamet da proveri koliko dugo prodavac pokušava da proda stan, niti da li je još neko zainteresovan za kupovinu, a upravo to su bile dve ključne stavke - prodavac je dugo čekao, a kupaca nije bilo, pa je pregovaranje o ceni svakako bilo olakšano.

Detaljna provera stana, pa onda pregovori

Tokom razgledanja stana, potencijalni kupac treba što bolje da ga „pregleda". Ako stan nije u potpunosti renoviran, ako slavina u kuhinji non-stop kaplje, a i parketu je vreme za promenu - cena može da se spusti. Zbog toga kupac i agent zajedničkim snagama treba da provere da li postoji nešto u stanu što može da spusti cenu.

Stanovi-renta-poskupljenje.jpg
MONDO/Stefan Stojanović/YouTube/screenshot/nevertoosmall 

Kupio sam salonac, dakle to nije bio novoizgrađeni stan sa novim nameštajem i svežim instalacijama. Bilo je nekih stvari koje sam ja morao da sredim nakon kupovine, konkretno kupatilo nije bilo u najboljem stanju, pa sam pokušao da to upotrebim kao 'alat' za pregovaranje", priča Uroš.

Bez žurbe čak i ako se cena ne spusti

Iako svi potencijalni kupci, kada vide stan koji im deluje savršeno, žele samo njega, jednostavno postoji mogućnost da prodavac nikako neće pristati da spusti cenu, pa ni najmanje. Ipak, to ne znači da kupac treba da podiže veći kredit od onoga što je prvobitno planirao i rizikuje da zapadne u dugove i ne otplati obaveze banci. To znači da treba da potraži drugi stan, jer je tržište nekretnina prepuno.

Za kraj, Uroš priznaje da stan koji je kupio nije bio prvi koji je ugledao.

Dugo sam tražio stan, a i pre ove kupovine, imao sam drugi stan koji je bio moj izbor. Ipak, cena je bila previsoka, koštao je više nego što sam ja mogao da platim, a prodavac nije hteo da spusti cenu ni za evro. Zato sam odustao, znao sam da jednostavno ne mogu da priuštim taj stan, ali sam zato našao ovaj, koji se ispostavilo, odlična opcija", zaključuje on.

Šta u startu obara cenu stana?

Kako je ranije za "Nova.rs" objasnio procenitelj i sudski veštak Milić Đoković, postoji čak 21 faktor koji utiče na vrednost nekretnine. Jedan od tih faktora je lift. Ako zgrada u kojoj se nalazi stan nema lift, njena vrednost može da se smanji za čak 20 ili 30 odsto.Udaljenost od centra grada takođe može u startu da utiče na cenu, baš kao i mikrolokacija, odnosno neposredna okolina nekretnine, kada se gleda da li u blizini postoje prodavnice, škole, bolnice i slični objekti koji su važni za svakodnevni život. Cenu mogu da spuste i stare instalacije, kuhinjski elemnti ili dotrajali nameštaj.

BONUS VIDEO:

"U BEOGRADU IMA VIŠE OD 10. 000 NAPUŠTENIH STANOVA" Stručnjak za nekretnine savetuje: Ko god ima novca neka uloži u nekretninu! Kurir TV

(MONDO/Nova)