• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Smanjen deficit sa Hrvatskom i Slovenijom

Deficit Srbije u spoljnotrgovinskoj razmjeni sa Slovenijom i Hrvatskoj u prvoj polovini ove godine smanjen je u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Spoljnotrgovinski deficit sa Slovenijom u prvoj polovini godine iznosio je 18,6 miliona dolara i bio je za dve trećine manji nego u isto vreme prošle godine, dok je deficit u razmeni sa Hrvatskom u prvoj polovini ove godine bio 34,5 miliona dolara, a u isto vreme prošle godine 38,1 milion dolara, saopštila je danas Privredna komora Srbije.

Izvoz u Hrvatsku u prvoj polovini ove godine iznosio je 131,5 miliona dolara, odnosno 6,2 odsto više nego u istom periodu prošle godine, dok je uvoz iz Hrvatske veći za 2,5 odsto za isti period i bio je 166 miliona dolara.

Ukupna polugodišnja robna razmena Srbije i Slovenije iznosila je 411,1 milion dolara i bila je veća za 15,5 odsto nego u isto vreme prošle godine, dok je razmena sa Hrvatskom uvećana za četiri odsto i bila je 297,6 miliona dolara.

Srbija je najviše izvozila u Sloveniju suncokretovo ulje, delove za sedišta, pribor za motorna vozila, materijal za obuću od kože, električnu energiju, proizvode od legure aluminijuma, a uvozila lekove, mašine za pranje, novinsku hartiju, delove uređaja za hlađenje i zamrzavanje, razne delove za mašine, hartiju i karton.

Najzastupljeniji proizvodi u izvozu iz Srbije u Hrvatsku bili su hartija, karton, avioni i ostali vazduhoplovi, suncokretovo ulje, delovi za motore, dok su u uvozu dominirala ulja za preradu, polietilen, staklene boce, tečni propan, prehrambeni proizvodi i električna energija.

U ukupnom srpskom izvozu u 2009. godini Slovenija je zauzimala šesto, a u uvozu osmo mesto, dok je Hrvatska u izvozu zauzimala deseto, a u uvozu jedanaesto mesto.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image