• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

STIŽE UPLATA GRAĐANIMA SRBIJE! Evo gde možete da proverite koliko IMATE NOVCA na računu zbog besplatnih akcija

Autor Ivana Vlajković

Građani stanje besplatnih akcija mogu da provere na šalterima JP "Pošta Srbije".

 Kako proveriti stanje besplatnih akcija Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Svi oni koji nisu prodali besplatne akcije, koje su pre više od 10 godina dobili od države, na osnovu dividende dobili su skoro 7.000 dinara. Do kraja godine na račun će im leći još oko 800 dinara. U ovom trenutku trebalo bi da imaju jednu akciju beogradskog aerodroma "Nikola Tesla", 31 deonicu kompanije "Telekom" i pet akcija "NIS-a". 

"Korisnici mogu proveriti stanje besplatnih akcija i izdati Nalog za prodaju na šalterima ovlašćenih pošta", objasnili su za MONDO iz Javnog preduzeća "Pošta Srbije". Korisnici koji su prilikom evidentiranja za besplatne akcije naveli redovan tekući račun ili im je otvoren namenski tekući račun za uplatu dividendi ili trgovanje besplatnim akcijama isključivo kod Banke Poštanska štedionica a.d. Beograd, mogu na šalterima pošta proveriti stanje na računu. Na šalterima pošta korisnik može dobiti informaciju o trenutnom stanju na računu i iznos poslednje uplate, objašnjeno je za naš portal iz JP "Pošta Srbije". 

Koja je procedura za prodaju besplatnih akcija?

1. Građanin dolazi u poštu sa potrebnom dokumentacijom
2. Na osnovu priložene dokumentacije, službenik pošte proverava stanje akcija građanina i štampa Ugovor u dva primerka, koje daje na potpis građaninu (jedan primerak zadržava službenik pošte, a drugi građanin)
3. Za izdavanje Naloga za prodaju svojih akcija, građanin odgovara na tri pitanja:

  • Koliko akcija želi da proda?
  • Koja je minimalna cena ispod koje ne želi da njegove akcije budu prodate?
  • Da li mu je račun u banci na koji je uplaćena novčana naknada od besplatnih akcija i dalje aktivan? Ukoliko nije, građanin daje službeniku novu karticu svog važećeg tekućeg računa

Službenik štampa Nalog za prodaju akcija u dva primerka i daje građaninu na potpis (jedan primerak Naloga zadržava službenik pošte, a drugi građanin). Prilikom prvog izdavanja naloga, potpisuju se dva dokumenta: Ugovor i Nalog.

Iz JP "Pošta Srbije" za MONDO navode da korisnik koji želi da proda besplatne akcije kod sebe treba da ima samo važeću ličnu kartu. "Ukoliko građanin prodaje akcije za nekog drugog, potrebno je da ponese: važeću ličnu kartu i njenu fotokopiju, ličnu kartu osobe za koju se obavlja prodaja i njenu fotokopiju, kao i dva primerka originalnog specijalnog punomoćja, isključivo za ovu namenu, overenog u sudu, od kojih jedan primerak sa fotokopijama ličnih karata, predaje na šalteru pošte, a drugi primerak zadržava za eventualno dalje davanje naloga. Ukoliko je građanin staratelj ili ima produženo roditeljsko pravo, potrebno je da ponese svoju važeću ličnu kartu na uvid, fotokopiju lične karte, dva primerka originalnog rešenja nadležnog organa (nadležnog suda ili centra za socijalni rad) overena u sudu i dva primerka originalnog uverenja o životu akcionara, ne starijih od 30 dana, od kojih po jedan primerak predaje na šalteru pošte, dok druge primerke zadržava za dalje davanje naloga", objasnili su iz pomenutog preduzeća za naš portal.

Brojni ljudi su tokom godina promenili brojeve tekućih računa pa se postavlja pitanje šta se dešava sa takvim korisnicima. "Uplata dividendi od prodaje besplatnih akcija obavlja se na novčani račun koji je korisnik naveo prilikom prijavljivanja za besplatne akcije ili prilikom ispostavljanja naloga za prodaju, kada lice u pošti ovlašćeno za prijem naloga za prvu prodaju besplatnih akcija, unosi podatak o novom računu. Ukoliko korisnik ne želi da proda besplatne akcije, a želi samo da izvrši promenu broja tekućeg računa za uplatu dividendi i iznosa od prodaje besplatnih akcija, to može učiniti u Banci poštanska štedionica. Sredstva od dividendi i prodaje besplatnih akcija, koja su uplaćivana na tekuće račune kod Banke poštanska štedionica do prijave promene, nalaziće se na tim računima i biće dostupna za isplatu na šalterima pošta.

Podsetimo, Skupština akcionara Naftne industrije Srbije a.d. Novi Sad odobrila je isplatu dividendi akcionarima u iznosu od 23,3 milijarde dinara odnosno bruto iznos po akciji od 143,29 dinara. To je oko 120 dinara neto po akciji dok je prošle godine bilo oko 30 dinara po akciji. U slučaju da niste prodali besplatne akcije, kao ni podizali novac od dividendi, sada na računu možete da imate nešto oko 11.500 dinara

BONUS VIDEO:  

Pogledajte

00:48
Devojčica koja skuplja novac za Oca
Izvor: MONDO/Milutin Vujičić
Izvor: MONDO/Milutin Vujičić

(MONDO)  

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nikola

Bas me briga, za to ne mozemo da kupimo ni budjav sir danas.

special image