• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Imlek: Mleka manje i tako će biti

Prerađivač mleka tvrdi da otkupljuje sve što mu se ponudi, a to je 25 odsto manje nego ranije, a da sirovog mleka neće dovoljno "ni u dogledno vreme". Veće cene za primarne proizvođače.

"Suprotno tvrdnjama koje se mogu čuti u medijima, Imlek nije uzročnik nestašice mleka niti je do nestašice došlo našom krivicom", navodi se u saopštenju te kompanije, u km je najavljena veća otkupna cena za primarne proizvođače.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije ranije danas je saopštilo da je nestašica mleka na tržištu Srbije rezultat špekulativnih radnji investicionog fonda Salford, u čijem sastavu posluju Imlek i Subotička mlekara.

Kompanija Imlek je u sapštenju navela da redovno izmiruje obaveze prema proizvođačima mleka, da i danas otkupljuje sve količine mleka koje zadovoljavaju standarde te firme, a da od početka maja ta kompanija beleži pad otkupa sirovog mleka do 25 odsto u odnosu na prošlu godinu i plan za 2010.

Imlek je u saopštenju naveo i da je prvi put od decembra 2007. godine bio prinuđen da koriguje cene mleka i mlečnih proizvoda za pet odsto.

Ta kompanija, u čijem sastavu posluju tri mlekare, najavila je da će od sredine avgusta podići otkupne cene sirovog mleka za 10 odsto na cenu od 28,60 dinara po litru.

U saopštenju se navodi da će nova otkupna cena mleka biti "na nivou cena u regionu, uključujući zemlje Evropske unije".

"Uprkos svim našim naporima i upozorenjima koja smo mesecima unazad davali, došlo je do nestašice koja će nažalost potrajati još neki period jer Srbija u ovom trenutku ne proizvodi dovoljne količine mleka za zadovoljenje svojih potreba", navodi se u saopštenju Imleka.

Ta kompanija je navela da je do sada uložila više od 50 miliona evra u razvoj sirovinske baze i obnavljanje i razvoj farmi i da je stimulisala proizvodnju mleka evropske klase kvaliteta.

Kako mediji prenose, u mnogim gradovima Srbije u prodavnicama nema mleka, jer su farmeri prestali da isporučuju mleko zbog niske otkupne cene i malih državnih subvencija koje po litru iznose 1,5 dinara.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image