• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mlekari sa Vladom pišu uredbu o premijama

Individualni proizvođači mleka dogovorili su se danas u Novom Sadu sa ministrom poljoprivrede Sašom Draginom da budu uključeni u pisanje uredbi o visini premija za mleko i subvencija u stočarstvu.

Kako su novinarima saopštili predstavnik Konzorcijuma Uroš Šećerov i ministar Dragin, na sastanku je dogovoreno i da Nacionalna laboratorija za proveru kvaliteta mleka počne da radi do kraja 2010. godine.

"Naša želja je da prilikom usvajanja budžeta za 2011. godinu učestvujemo u kreiranju uredbi, odnosno da budemo faktički učesnici u tom budžetu. Mi želimo da se u 2011. povećaju premije i subvencije i da nam se daju određene olakšice", rekao je Šećerov.

Dodao je da je od ministra Dragina dobio potvrdu o spremnosti da se proizvođači mleka uključe u svaku fazu prilikom donošenja uredbi za budžet u 2011. godini, bez obzira da li se to odnosi na subvencije ili premije.

Proizvođači mleka nisu sa Draginom razgovarali o zahtevu da otkupna cena sirovog mleka, bez PDV-a i subvencija bude 32 evrocenta za litar, jer to nije u domenu Ministarstva poljoprivrede.

Današnji sastanak usledio je dan pošto su individualni proizvođači formirali konzorcijum, kako bi zajednički nastupali prema državi i mlekarama i zatražili hitne pregovore o ceni i uslovima proizvodnje i prodaje sirovog mleka.

Članice Konzorcijuma traže da se izmeni uredba Ministarstva poljoprivrede i propisani iznos subvencije po grlu stoke poveća na 20.000 dinara, kao i da se ona primenjuje i na fizička lica i na registrovana poljoprivredna gazdinstava.

Konzorcijum je zatražio i da se poveća iznos premije po litru otkupljenog mleka sa sadašnjih 1,5 na 5,5 dinara, a da se republičkim budžetom za 2011. godinu ona uskladi sa prosečnim iznosom premije za mleko u državama CEFTA regiona.

"Mi od države ne tražimo da momentalno prihvati neše zahteve, jer znamo da država u ovom trenutku nema para i ne može da nam pomogne", rekao je Šećerov i dodao da se zbog toga i pregovaralo o budžetu za 2011. godinu.

On je ponovio i da će proizvođači, ako mlekare ne prihvate predlog proizvođača da otkupna cena mleka bude 32 evrocenta za litar, 22. avgusta prestati da isporučuju mleko prerađivačima.

"Do danas nama nije stigao nikakav odgovor. Dobio sam informaciju da su nam pristigli neki predlozi cenovnika od Imleka i Subotičke mlekare. Pogledaćemo ih i ako ima nekih pomaka to će biti predmet naših budućih pregovora sa predstavnicima mlekara", rekao je Šećerov.

Dragin je potvrdio novinarima da je Ministarstvo poljoprivrede raspisalo tender za Nacionalnu laboratoriju za ispitivanje kvaliteta mleka jer "proizvođači više ne mogu da veruju mlekarama o utvrđenom kvalitetu mleka na osnovu kojeg se određuje cena i misle da tu dolazi do malverzacija".

"Izmena uredbe koja iznosi 12.500 dinara po grlu stoke usvojena je na Vladi Srbije i isplata je počela, a počeli smo i ubrzanu isplatu premija za mleko u trećem kvartalu, tako da smo sve svoje obaveze u ovoj godini prema proizvođačima mleka ispunili", rekao je Dragin.

Ministar poljoprivrede je zahtev proizvođača mleka za povećanje otkupne cene koju im mlekare trenutno plaćaju 25 evrocenta po litru ocenio kao opravdan, jer u zemljama u okruženju investicioni fond Salford proizvođačima plaća najmanje 28 evrocenta po litru.

Konzorcijum proizvođača mleka čine proizvođači koji ukupno proizvedu oko 200.000 litara mleka dnevno, a sačinjavaju ga fizička i pravna lica - registrovana poljoprivredna gazdinstva proizvođača sirovog mleka.

Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je juče da je nestašica mleka rezultat špekulativnih radnji "Salforda", za koji je već dva puta Komisija za zaštitu konkurencije utvrdila da postoji monopol, a Ministarstvo je ponovilo zahtev Komisiji i očekuje hitnu reakciju nadležnih organa.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image