Sve je više oglasa u Srbiji na kojima se zemljište nudi na prodaju, a većoj ceni doprinose izvori čiste, pijaće vode koji se nalaze na njegovoj površini. Stanovnici šumadijskog sela onda nemaju razloga za brigu, jer su u njihovom mestu na nepunih dve stotine metara nalazi čak deset izvora čiste, pijaće vode.

"Mi vodu ovde prosipamo, dok u drugim zemljama je papreno plaćaju. Za njih su ovakvi prirodni izvori izuzetna retkost. Nismo ni svesni koliko smo bogati, ali tek usled epidemije koronavirusa svi se polako počeli da se vraćaju onim pravim vrednostima. Svi su se u poslednje dve godine prisetili motike, a pre toga su je ismevali. Sad smo se svi okupili oko domaćinstava koja su zarasla u korov. Trebalo je da nam 'dogori do noktiju' kako bismo shvatili da je priroda nepresušno bogatstvo i odakle potičemo" rekao je za RINU Dejan Milošević iz sela Borač.

Borač 2.jpg
RINA.RS 

Ovo mesto u srcu Šumadije svojevrsna je vazdušna banja, a specifična ruža vetrova i povoljna klima čini Borač idealnim mestom za oporavak i odmor, kako tela, tako i duše.

"Vazduh u kombinaciji sa vodom i vetrom čini preporod za organizam. Ovde je izuzetno bogatstvo borove, hrastove i cerove šume. Mi meštani sa tim živimo od rođenja i zato je većina doživela duboku starost. Često nam dolaze gosti iz velikih gradova i uvek se vraćaju, jer ovde život zaista ima drugu dimenziju", kaže Dejan, koji i sada ponekad zaspi u pravoj slamarici.

Borač.jpg
RINA.RS 

Ovaj vredni domaćin ima u planu da upravo u selu Borač na 550 metara nadmorske visine napravi kamp za decu, kako bi odrastala u prirodi i kako bi stvorili imunitet za ovaj virus koji trenutno hara planetom, ali i za mnoge druge koji se budu pojavili u budućnosti.

BONUS VIDEO:

CELO SELO JE ZAROBLJENO! Nabujala reka odnela most, hranu i lekove im bacaju preko reke! Meštani ODSEČENI OD SVETA (VIDEO) Kurir televizija

(MONDO/Rina)