• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO DA U DVA KORAKA SAZNATE KOLIKO IMATE STAŽA: Mnoge firme ga nisu ni uplaćivale, neke su preskakale godine, evo TRIKA

Autor Katarina Saičić

Da bi se ostvarilo pravo na penziju potrebno je imati određeni broj godina života i propisan penzijski staž. Penzijski staž stiče se vremenom provedenim u radu i uplatom doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje. Iskustva su različita, mnoge firme ga nisu ni uplaći

 Kako da u dva koraka saznate koliko imate staža Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Mnogi tek pred odlazak u penziju, nakon podnošenja zahteva PIO fondu, shvate da imaju problem sa radnim stažom. Kako ne bi došlo do komplikacija i neprijatnosti, jako je važno znati da li se sve uredno upisuje budući da nekad može doći do eventualnih grešaka u evidenciji.

Postupak za ostvarivanje prava iz penzijskog osiguranja pokreće se kod Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (RFPiO), koji po službenoj dužnosti vodi evidenciju o ostvarenom penzijskom stažu.

Kako proveriti radni staž

Provera radnog staža nije uvek bila ista. Ranije je moralo da se čeka u dosadnim redovima na šalterima PIO fonda kako bismo proverili da li je poslodavac sve uredno upisao. Nekada su se ovi podaci unosili u radnu knjižicu koja je predstavljala evidenciju celokupnog radnog staža. Međutim, danas je ta praksa stvar prošlosti - sada je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje omogućio građanima da brzo i lako dođu do podataka jer se evidencija vrši elektronski.

Izvor: MONDO/U.Arsić

Staž se može proveriti u filijali PiO fonda, nezavisno od prebivališta, odlaskom na šalter kao i putem njihovog sajta. Svi građani koji imaju socijalno osiguranje i važeću ličnu kartu mogu elektronski da provere da li im poslodavci plaćaju doprinose za penzijsko osiguranje i u kom iznosu.

Provera radnog staža preko interneta

Dostupnost provere putem interneta je značajno olakšala postupak provere informacija, a takođe je i smanjila gužve na šalterima. Ipak, pre prvog korišćenja servisa, za proveru radnog staža preko interneta potrebna je šifra odnosno PIN kod za koji je neophodno prvo otići do Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Uzimanje šifri lično, a ne slanjem elektronskim putem predviđeno je kako bi se obezbedila puna sigurnost i zaštita ličnih podataka korisnika ove usluge, preneli su mediji saopštenje Fonda PIO uz objašnjenje da se šifra uzima jednom, koristi trajno i da je ova usluga potpuno besplatna.

Kako se podnosi zahtev za PIN kod u PIO Fondu?

Dakle, pomenuli smo da se PIN kod mora prvo uzeti lično. On se dobija odmah podnošenjem zahteva za izdavanje šifre za pristup podacima Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIN code) u najbližoj filijali ili službi filijale Fonda. Kako bi građani bili sigurniji, PIN kod se kasnije može promeniti i kroz opciju promene pina u bilo koji šestocifreni broj. U slučaju da PIN izgubite ili zaboravite, možete se javiti Fondu PIO i tražiti novu šifru.

Izvor: Shutterstock/Billion Photos

To je rešenje koje je predviđeno i za slučaj da se 10 puta unese pogrešna šifra - tada će automatski biti onemogućen pristup traženim podacima te će on biti odobren samo uz novu šifru.

Šta sve može pokazati usluga provere staža?

Izveštaj o podacima iz matične evidencije se sastoji od tri dela:

Podaci o osiguranju (Prijava M1-M3): Ovde se nalaze podaci kada vas je određeni poslodavac prijavio odnosno odjavio sa osiguranja - dakle ovde se nalaze podaci o tome kada ste započeli i završili radni odnos sa određenim poslodavcima.
Podaci o stažu osiguranja, zaradama i visini uplaćenih doprinosa (Prijava M4-M8): Ovo je deo koji je tema ovog teksta -- deo gde se vidi da li vam je upisan staž ili ne. Staž je upisan u odeljcima "meseci", "dani" i "časovi", međutim ukupan iznos treba da izračunate sami, ručno, jer ne postoji nikakav kalkulator ili opcija automatskog prikazivanja ukupnog radnog staža.
Spisak poslodavaca: Ovaj deo je prilično jasan -- ovo je spisak osnovnih podataka o poslodavcima koji su vas prijavljivali na PIO osiguranje.

Šta da radite ako uočite grešku...

Kako se navodi na sajtu PIO, podaci uneti u matičnu evidenciju mogu naknadno da se menjaju ako se proverom ili na drugi način utvrdi da su netačni, nepotpuni ili ako nadležni organ u propisanom postupku utvrdi njihovu promenu.

Izvor: marikun/Shutterstock.com

Promena podataka u tabeli Podaci o osiguranju registruju se prijavom M3, a promena podataka u tabeli Podaci o stažu osiguranja registruje se prijavom M8.

Za podatke iz radnog odnosa koji nisu registrovani, odnosno za koje smatrate da nisu tačni, potrebno je da se obratite poslodavcima kod kojih ste radili, zahtevom da nedostajuće podatke dostave Fondu putem odgovarajuće prijave, odnosno da za netačne podatke Fondu podnesu prijavu promene podataka.

U protivnom, Fond će podatke koji nedostaju, odnosno promenu prijavljenih podataka, pribaviti u postupku ostvarivanja prava na penziju.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:58
"OVE DVE STVARI SU NAJBITNIJE NA ISPITU ZA TAKSISTU" Sagovornik Kurir TV otkrio: Ne vidim mlade, samo starije kandidate
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

(MONDO/Blic biznis)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA