• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinkić dočekuje MMF sa novim predlozima

Mlađan Dinkić izjavio je da će misiji MMF predložiti povećanje jednokratne novčane pomoći za penzionere, odmrzavanje plata i veće podsticaje privredi. U Ministarstvu rada kažu da sa se misijom neće razgovarati o penzijskoj reformi.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja je u intervjuu za "Politiku" rekao da će misiji MMF koja danas dolazi u Beograd predložiti da se poveća iznos jednokratne novčane pomoći za penzionere tako da svi oni sa penzijom manjom od 30.000 dinara, umesto dve, dobiju pet hiljada dinara.

Prema Dinkićevim rečima, minus u državnoj kasi biće 20 milijardi manji od planiranih, pa će, kako je naveo, pokušati da ubedi MMF da je od smanjivanja fiskalnog deficita mnogo važnije još ove godine odmrznuti plate, ali i povećati podsticaje za privredu i građane.

"Ako me pitate da li je Srbiji sada cilj da ima manji minus u državnoj kasi ili da se podstakne zaposlenost i brži privredni oporavak najglasnije ću se boriti za ovo drugo.

Jer, ako bi se s tim podsticajnim merama naglo prekinulo, u situaciji kada je srpska privreda jedva izašla iz recesije i trenutno se nalazi u stanju depresije, bojim se da možemo vrlo lako da skliznemo u negativnu zonu rasta", ocenio je Dinkić.

On je kazao da novac koji je na raspolaganju za podsticaje građanima i privredi nestaje "otprilike" u oktobru i to znači da su u poslednjem tromesečju neophodni dodatni izdaci.

Prema njegovim rečima, za odmrzavanje plata u oktobru bilo bi potrebno još tri milijarde dinara, a 14 milijardi bi bilo raspoređeno za razne stimulativne programe privredi, infrastrukturi i poljoprivredi.

Dinkić je dodao i da će tražiti da dve milijarde, kroz rebalans budžeta, ide kao podsticaj "Fijatu", jer se, kako je istakao, njihovi investicioni planovi zahuktavaju.

Ministarstvo rada: Bez razgovora o penzijama

O izmenama penzijskog sistema neće se razgovorati sa MMF jer je Vlada već usvojila predlog tog zakona, kaže državna sekretarka Todović.

Sa MMF će se u razgovorima, koji počinju sutra, razmatrati zakon o fiskalnoj odgovornosti koji u potpunosti treba da reguliše usklađivanje zarada u javnom sektoru, kazala je Radina Todović.

Taj zakon, dodala je Todovićeva, naći će se u istom paketu sa izmenama penzijskog sistema naći pred poslanicima Skupštine Srbije.

Todovićeva je podsetila da je Predlogom izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je Vlada usvojila 17. juna, predviđeno je da se penzije i zarade u javnom sektoru usklađuju po istoj formuli.

Ona je dodala da će se penzije, počev od 2011. godine, usklađivati dva puta godišnje u aprilu i oktobru, kao što je bila praksa pre zamrzavanja 2009.

"U aprilu 2011. i 2012. godine penzije će se obračunavati u skladu sa zbirom procenta rasta, odnosno pada potrošačkih cena u predhodnih šest meseci, i procenta koji predstavlja polovinu realne stope rasta bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj kalendarskoj godini", navela je ona.

Prema rečima državne sekretarke u Ministarstvu rada i socijalne politike u oktobru penzije će se uskladiti sa kretanjem potrošačkih cena.

Ona je dodala i da će se od 2013. godine aprilsko uslađivanje peznija obavljaće se po nešto drugačijoj formuli.

Todovićeva je precizirala i da je predviđeno usklađivanje prema kretanju potrošačkih cena, a poseban obračun će se vršiti ako rast bruto domaćeg proizvoda u predhodnoj kalendarskoj godini realno premaši četiri odsto.

"U tom slučaju penzije će se obračunavati u skladu sa zbirom procenata rasta, odnosno pada potrošačkih cena u predhodnih šest meseci, i procenta koji predstavlja razliku između realne stope rasta bruto domaćeg prozivoda u prethodnoj kalendarskoj godini i stope od četiri odsto", navela je Todovićeva.

(Beta/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image