• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Misija MMF- a doputovala u Beograd

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi šef Misije Fonda Albert Jeger, doputovala je danas u Beograd.

Oni će od sutra voditi razgovore sa predstavnicima Vlade Srbije o petoj reviziji stend-baj aranžmana, potvrđeno je danas Tanjugu u beogradskoj kancelariji MMF-a.

Do kraja nedelje razgovori predstavnika MMF-a i srpske vlade vodiće se na nivou tehničkih eksperata, a u ponedeljak, 23. avgusta, počeće zvanični razgovori, održavanjem plenarne sednice u Narodnoj banci Srbije.

Misija MMF-a trebalo bi da ostane u Srbiji do 31. avgusta.

Premijer Mirko Cvetković je ranije izjavio da očekuje da će razgovori o petoj reviziji stend-baj aranžmana sa MMF-om biti uspešno okončani, kao i svi do sada.

Cvetković je istakao da će ključno pitanje tokom razgovora biti zakon o fiskalnoj odgovornosti.

"Mi smo taj zakon pripremili i mislim da je u osnovi prihvatljiv, a tokom pregovora biće reči o njegovim detaljima", rekao je premijer.

"Sve ostale stvari mislim da ćemo relativno lako proći, zato što u budžetu realizujemo sve što je do sada dogovoreno", dodao je Cvetković.

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić ocenio je, u intervjuu Tanjugu, da predstojeći pregovori o petoj reviziji kreditnog aranžmana sa MMF-om neće biti laki, ali da će se uspešno završiti jer, kako je rekao, "vlada preduzima korake u dobrom pravcu, pre svega po pitanju pripreme jednog kvalitetnog zakona o fiskalnoj odgovornosti".

Guverner je izrazio uverenje da će taj zakon, koji predviđa formiranje fiskalnog saveta kao nadzornog tela, u velikoj meri doprineti da se trošenje novca u Srbiji stavi pod viši nivo kontrole i "da se obezbedi da Srbija troši u okvirima granica bruto domaćeg proizvoda koji stvara".

MMF je 15. maja 2009. odobrio Srbiji stend-baj aranžman u ukupnom iznosu od 2,9 milijardi evra, koji će trajati do aprila 2011. godine.

U dosadašnje četiri tranše Srbija je povukla oko 1,4 milijarde evra za jačanje deviznih rezervi, pri čemu je u okviru treće tranše povukla samo polovinu, a u okviru četvrte tek 15 odsto predviđenih sredstava.

Po osnovu do sada odobrenih, a nepovučenih sredstava, NBS može da računa na još 507,2 miliona evra, od čega najveći deo može da se povuče u svakom trenutku.

Ljajić:Bez razgovora o izmenama zakona o penzionom sistemu

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajići izjavio je danas Tanjugu da ne očekuje da će u predstojećim razgovorima sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) biti reči o izmenama Zakona o penzionom sistemu.

Ljajić je istakao da će u tim razgovorima glavna tema biti Zakon o fiskalnoj odgovornosti, objašnjavajući da ne očekuje da će tema razgovora biti izmene zakona o penzionom sistemu koji je Vlada Srbije prethodno usvojila u dogovoru sa MMF-om.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image