• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dragutinović protiv povećanja plata i penzija

Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila je danas da plate i penzije ne bi trebalo sada odmrzavati, već iduće godine, kako je dogovoreno sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Dragutinović je za Televiziju B92 kazala da će ministar ekonomije Mlađan Dinkić zatražiti povećanje plata i penzija, dok će ona insistirati da se poštuje Zakon o budžetu, prema kojem plate i penzije treba da ostanu na istom nivou do kraja godine.

"Ministar ekonomije će izaći sa tim predlogom, a ja ću da se ponašam onako kako treba da se ponašam kao ministar finansija. Za mene ono što je dogovoreno je zakon. Za mene je zakon - Zakon o budžetu kojim smo planirali da plate i penzije budu zamrznute do kraja ove godine", kazala je Diana Dragutinović.

Misija MMF-a doputovala je u Beograd i od sutra će voditi razgovore sa predstavnicima Vlade Srbije o petoj revizji "stend-baj" aranžmana.

Diana Dragutinović je kazala da će Dinkićev predlog biti jedna od platformi za pregovore, a mimoilaženje u stavovima sa ministrom ekonomije objašnjava time što ekonomisti različito vide rešenja za borbu protiv krize.

"Ništa neobično. Posebno nije neobično u vreme krize i posebno zato što niko sa sigurnošću ne može reći šta je baš najbolja fiskalna politika za jednu zemlju u periodu krize. Mi ćemo na kraju postići dogovor", rekla je ministarka.

Diana Dragutinović se ne slaže sa Dinkićem ni o visini budžetskog deficita.

Prema njenim rečima, dok Dinkić smatra da deficit ne treba da bude manji od 4,8 odsto bruto društvenog proizvoda, ona je na stanovištu da deficit treba da bude od 4,5 odsto BDP i niži.

Ministarka tvrdi da Vlada Srbije spremno dočekuje MMF i da će jedna od tema razgovora biti i pomoć penzionerima.

Ona je navela da je sa MMF dogovoreno dve milijarde dinara za pomoć penzionerima što, kako tvrdi, nije dovoljno da se svakom penzioneru isplati pomoć od 5.00 dinara.

Dragutinović je kazala da još nije utvrđeno koliko bi mogla da iznosi pomoć penzionerima, ali je dodala da će se sa MMF-om pregovarati da se iz budžeta za pomoć najsiromašnijim penzionerima izdvoji od tri do 3,5 milijardi.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image