• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA ČEKA STANARE KOJI NEĆE DA PLAĆAJU POPRAVKU KROVA NA ZGRADI: One na prvim spratovima ne zanima šteta, a zakon jasan

Autor Ivana Lazić

Održavanje i popravka zajedničkih prostorija u zgradama predstavlja problem za brojne stanare.

 GetOriginalImageById.jpg Izvor: MONDO/Goran Sivački

Popravka krova na zgradama može koštati i nekoliko desetina hiljada evra, a česta je pojava da ne žele svi stanari da učestvuju u njegovoj popravci, naročito oni koji žive u prizemlju. 

"Pri svakoj kiši ovde je prokišnjavanje, vidite i sami ovaj plafon, generalno u ovoj zgradi je problem sa krovom, pre par godina upravnica zgrade je prijavila problem gradskom stambenom, oni su izlazili na teren, dali su tada ponudu, koja je po njenim rečima bila oko 23.000 evra. Oni su se raspitivali i za privatne ponude, privatna je bila upola manja, međutim, stanari zgrade nisu mogli da se dogovore da zajedno učestvuju. Jedan deo stanara je hteo, oni koji su visoko, a oni koji su u prizemlju, njih taj problem ne dotiče", kaže Igor Burlica.

Budući da je reč o zajedničkoj imovini, advokat Vukašin Barać kaže da je tu zakon vrlo jasan:

"Zakon je tu poprilično jasan, vlasnici svih posebnih delova odnosno vlasnici stanova u ovom slučaju, nebitno da li žive na prvom spratu ili na desetom, dužni su da održavaju zajedničke prostorije. To su ulazi, temelj, fasada, krov. Ukoliko ne mogu da se dogovore, onaj koji trpi štetu, moći će da otkloni tu štetu o svom trošku, a onda stiče i pravo regresa i od ostalih vlasnika posebnih delova zgrade", navodi Barać.

Po rečima advokata, prvi korak je da se najugroženiji stanari obrate upravniku stambene zajednice, a postoji i sudski način naplate:

"Postoji i sudski put naplate potraživanja koje ima od drugih stanara. Da li će biti mirnim putem ili kroz postupak izvršenja, to je već na stanarima da se dogovore", dodaje Barać.

Dakle Igoru Burlici preostaje da obezbedi 23.000 evra i finansira popravku krova preko gradskog stambenog, pa onda da pokrene sudsku parnicu protiv stambene zajednice. To, međutim, podrazumeva plaćanje veštaka, advokata, sudske troškove.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:07
"POENTA IZMENE ZAKONA JE DA KLIME NE SMEJU DA SE VIDE S ULICE" Stručnjaci analiziraju: Stanari OVIH zgrada moraju da uklone uređaj
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

(Mondo/RTS)

Pročitajte i ovo:

Komentari 18

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

pero

sta cemo da radimo ako je stanar podizao krovnu konstrukciju bez dozvole gradjevinske inspekcije i nadogradjivao sebi za stan.,pri tom dovevsi fus majstore. onaj koji je nadogradjivao i menjao izgled zgrade taj neka i placa.smatram kad he tavan zajednicki onda je i zajednicki krov.ako ti nadogradjujes i jos bez dozvole onda ces o svom trosku i da platis

Vera

Živim u svojoj kući, sve što se pokvari ili se ošteti na bilo koji način plaćam sama. Niko me ne pita da li imam i da li mogu da platim. Strašno sam se iznenadila kada sam ostala u sestrinom stanu 6 meseci dok je ona odsutna. Zgrada nova, luksuzna, svi stanari su dobrostojeći jer su ti stanovi bili vrlo skupi a oni su mogli da ih kupe, dakle imućni ljudi. Lift nije radio mesecima, one na nižim spratovima baš briga, njima ne treba. Na śestom spratu dvoje starih i mladi par sa bebom a samo nas troje je dalo novac za popravku lifta, od 24 stana. Luksuzna, da naglasim! Ulazna vrata nisu radila 6 meseci a spremačicu nisu plaćali 2 godine, bilo im je mnogo da plaćaju po 200 dinara mesečno! Ja sam oprala hodnik na naśem spratu, bilo je nepodnošljivo prljavo. Šta reći? U zgradi žive veoma obrazovani ljudi, takozvana elita Beograda, sve "stari Beograđani" kako sa ponosom ističu. Ne vredi da im kaźem da je i taj hodnik njihov, i ta vrata i lift...i da to jeste njihova imovina pa niko nije duźan da im to popravlja.

Da odgovori Barać

GS debelo su nam naplatili popravku krova, sve sfušali ( još gore ). Sudski postupak pokrenut, advokat,veštaci... Da vrate pare i kamatu (6god.) eee to nikako. Kako to da zakon nije jasan u ovom slučaju? Bežite od GS, obične gomile parazita!!!! Ukinuti sve to!!!

special image