• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na pomolu rat mlekara

Dva udruženja proizvođača mleka u Srbiji imaju različita viđenja načina na koji bi mogla da se reši kriza i nestašica mleka.

Predstavnici 22 velika proizvođača mleka, koji ukupno godišnje isporuče 150 miliona litara mleka, osnovali su danas udruženje da bi se rešili problemi u tom sektoru i omogućio održivi razvoj proizvodnje.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja proizvođača mleka Srbije Ljubiša Jovanović kazao je agenciji Beta da će u naredne dve do tri sedmice pripremiti platformu u kojoj će predstaviti stanje i predložiti nalaženje sistemskih dugoročnih rešenja.

On je kazao da će tu platformu dostaviti ministarstvima poljoprivrede, ekonomije, finansija i trgovine da bi zajednickim radom došli do najboljih rešenja.

Jovanović je kazao da članovi udruženja neće prosipati mleko niti obustavljati isporuke mlekarama jer to neće dovesti do rešenja problema.

Osnivanje Udruženja, naveo je, podržao je i PKB, koji bi u narednih desetak dana trebalo da se i formalno pridruži toj organizaciji.

Jovanović je kazao i da članice udruženja dnevno isporuče 400.000 litara mleka, imaju oko 40.000 goveda i oko 6.000 zaposlenih.

Procenjuje se, kako je kazao, da se u Srbiji godišnje proizvede 1,1 milijarda litara mleka, a da je prošle godine mlekarama isporučeno oko 850 miliona litara, od čega su oko 20 odsto isporučile velike farme.

Osnivači Udruženja proizvođača mleka Srbije su Velvet farm, Topola iz Bantske Topole, Napredak iz Stare Pazove, PIK "Bečej", Ničoagrar iz Bantskog Brestovca, Almeks iz Pančeva, Klas, BD Agro iz Dobanovaca, Budućnost iz Bačke Palanke.

Među osnivačima su i farme "Lazar", "Šarulja" "Kuč", "Irmovo", RES trejd, "Dimitrije Lučar", Graničar, Jedinstvo iz Odžaka Agrodunav, "Miletić", Agrolika i PKB "Beograd".
Međutim, predstavnik Konzorcijuma proizvođača sirovog mleka u Srbiji Uroš Šećerov izjavio je da ostaje na snazi njihova odluka o obustavi isporuka sirovog mleka od nedelje, jer od proizvođača do sada nije dobijen "nikakav signal" o povećanju cena.

U toku ove sedmice su članovi tog udruženja, koje isporučuje oko 400.000 litara mleka dnevno, pojedinačno razgovarali sa svojim otkupljivačima odnosno mlekarama.

"Ukoliko je u pojedinačnim razgovorima naših članova sa prerađivačima bilo nekih obećanja i prihvatljivih pisanih ponuda, to ćemo uvažiti, a ako nije, u nedelju obustavljamo isporuku mleka", naglasio je Šećerov.

On je dodao da će, sudeći prema sadašnjoj situaciji na tržištu mleka, najavljen protest proizvođača biti održan, a javnost će biti blagovremeno obaveštena o tome "gde će naše mleko moći da se kupi ili dobije i ko će ga na odgovarajući način skloniti da ne bi bilo prosuto i izgubljeno za potrošače".

Proizvođači mleka, okupljeni u tom konzorcijumu, zatražili su ranije od prerađivača da cena sirovog mleka bude povećana na 32 evrocenta po litru a u razgovorima sa predstavnicima države da budu znatno povećane premije za mleko i stimulacije po grlu stoke, kao i da se poboljšaju i drugi uslovi za tu proizvodnju.

Najveći prerađivač mleka u Srbiji "Imlek" je, početkom ove sedmice povećao cenu sirovog mleka za deset odsto, sa 26 na 28,5 dinara za litar.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image