• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Srbiju bi da uloži 80 stranih firmi

Za početak ili nastavak poslovanja u Srbiji trenutno je zainteresovano 80 stranih investitora. Na toliko investicionih projketa radi Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza SIEPA.

Imena budućih poslodavaca, međutim, biće poznata tek kada se i pregovori privedu kraju, objašnjavaju današnje "Novosti".

Izvesno je da će posao proširiti “IG Bauerhin”, koji već ima fabriku u Inđiji. Korejska “Jura” gradi fabriku u Nišu, gde stiže i italijanski “Dajtek”, sa svojom fabrikom autodelova. Danski “Grundfos”, proizvođač pumpi, svoju fabriku gradi blizu prestonice. “Falke” je izabrao Leskovac, a “Panasonik” Svilajnac.

Na spisku stranih investitora koji uskoro započinju poslovanje u Srbiji su i nešto manje poznata imena. Tu su “Kombaščen čejmbr komponents”, SBE i IPM iz Italije, nemački “Energotrejd”, norveški “Euro BB” i “Astere” iz Francuska.

"Najviše je kompanija iz automobilske industrije, i to proizvodnje delova", objašnjavaju u SIEPA.

Posle sajma “komponentaša” u Beogradu interesovanje su pokazali proizvođači velikih delova, poput sedišta, branika i izolacionih panela, kao što su kanadska “Magna”, japanski “Denso” i američki “Džonson kontrol”, jer se zbog viskoih transportnih troškova isplati graditi fabrike blizu “Fijata”.

Interes za pokretanjem proizvodnje u Srbiji pokazale su i firme koje se bave pravljenjem odlivaka, otkovaka i presovanih delova. Ključni razlozi za odabir Srbije su povoljna ekonomska klima, industrijska tradicija i radna snaga sa iskustvom.

Zastupljena je i tekstilna, elektronska i prehrambena, kao i druge industrije.

Važno je istaći da je za realizaciju jednog projekta ponekad potrebno i do dve godine. Neki, poput “Jure”, se završe veoma brzo.

Najveći deo kompanija od SIEPA zahteva diskreciju, da se ne izlazi u javnost sa njihovim imenom ili investicionim planovima. To rade uglavnom zbog konkurencije ali i kritike javnosti u matičnoj zemlji, pogotovu u slučajevima kada se radi o preseljenju proizvodnje u Srbiju.

Teško je izdvojiti i naomiljeniju destinaciju stranih investirtora u Srbiji. Lokaciju biraju u zavisnosti od delatnosti, ali i najznačajnijeg tržišta. Nekima je najvažnija cena radne snage.

"Teško je govoriti o nekakvom trendu kuda idu investitori. Ako bi trebalo uzeti jednu zajedničku osobinu, onda kompanije uglavnom biraju da investiraju duž Koridora 10. Među ovim kompanijama koje smo nabrojali, izbor je pao na opštine Inđija, Leskovac, Svilajnac, Kuršumlija,Zrenjanin, Užice", kažu u SIEPA, a prenose "Novosti".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image