• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DEJANU NEVREME SRAVNILO VOĆNJAK SA ZEMLJOM - 11.000 SADNICA! Imao savršen biznis, oluja mu UNIŠTILA ŽIVOT za 15 minuta!

Autor Uroš Matejić

Oluja je krajem jula Dejanov voćnjak sravnila sa zemljom. Za jednu noć, žena i on, su ostali bez 11.000 sadnica.

 Dejanu nevreme sravnilo voćnjak za zemljom Izvor: Youtube/Printscreen/BAP VESTI

Dejan Končar iz Bačke Palanke sa suprugom je nekoliko proteklih godina radio na voćnjaku, iščekujući ozbiljniju količinu jabuka od koje bi mogli da žive, kako kaže, narednih 15 godina. Međutim, oluja je krajem jula njihov voćnjak sravnila sa zemljom. Za jednu noć ostali su bez 11.000 sadnica. Končar za Nova.rs kaže da nema izgleda da će na toj zemlji ponovo pokušavati da sade - jer nemaju sredstava.

Usled velike oluje u petak, 21. jula Dejanu Končaru je voćnjak sravnjen sa zemljom. Šteta je, kako kaže, stopostotna - ništa od tih 11.000 sadnica jabuke i roda ne može da se iskoristi. Stubovi su polomljeni i ne postoji mogućnost da se "to isrpavi ili podigne".

Končar kaže da su u pitanju dve parcele koje su objedinjenje u jedan voćnjak, površine 3,44 hektara. Zemlja je uzeta u zakup na 20 godina, dodaje, potpisao je ugovor prema kojem je dužan da ukoliko odluči da raskine ugovor ranije - u obavezi je da vrati zemlju u prvobitno stanje. Međutim, kako su supruga i on tu zemlju uzeli u zakup pre svega pet godina - prema ugovoru zemlja im pripada još 15 godina.

Kako kaže, supruga i on su posadili sve sadnice i ove godine je prvi put došao "ozbiljniji" rod. Od sledeće godine očekivali su sve ozbiljniju količinu jabuka - da mogu da žive od toga narednih 15 godina.

"Plan supruge i mene je bio da nećemo dizati kredit da kupimo kuću, nego ćemo podići kredit da uložimo sredstava u nešto od čega ćemo moći posle da živimo i kupimo štošta", priča Dejan. Njegova supruga je podigla kredit od 10.000 evra, on je podigao kredit od milion i 700 hiljada dinara. Dodatno, ženin brat im je podigao kredit od oko milion i po dinara.

Kako kaže, dosta novca su uložili i očekivali su da već iduće godine osete da se trud i ulaganje isplatilo. Međutim, dugovanja bankama još nisu izmirili, a nevreme im je donelo dodatne troškove. Prijatelji i poznanici predložili su mu da otvori žiro račun za uplatu pomoći, nakon čega je kontaktirao Crveni krst u Bačkoj Palanci gde mu je rečeno da postoji jedinstveni broj žiro računa za pomoć građanima tog grada, sa kog bi mogao da plati bager za raskrčavanje sadnica.

Da će on i supruga pokušavati da ponovo posade voćnjak, Končar ne veruje. "Da mi neko sad i pokloni nove sadnice i stubove i sve i da ja to posadim - ja nemam od čega da finansiram to narednih četiri-pet godina", ispričao je. Kako kaže, neophodno je sadnice tretirati, prskati, navodnjavati. On to više nema odakle da finansira. "U početku sam digao kredit da bih mogao sve to, sad nemam mogućnosti ni za kredit", ispričao je Končar. 

Kako priča Dejan, u opštini su prijavili štetu i od tada čekaju na poziv Komisije za procenu štete. "U opštini nam je rečeno da slikamo štetu i da možemo da krenemo sa raskrčavanjem voćnjaka i da čuvamo sve papire i šta imamo - ugovore, aktivan status gazdinstva, da priložimo komisiji kada dođemo na red", kaže on za Nova.rs.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:42
Nevreme u Beogradu
Izvor: Video plus
Izvor: Video plus

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 15

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lale

Osiguranje? Protivgradne mreze sigurno nije stavio jer bi samo mreza za 3.5ha kostala oko 10.000 eur + postavljanje. Za ovaj novac o kome pricaju ne bi mu ostao ni dinar za sadnice

Džoni

@Lale Imao je Rašić i mreže i stubove pa mu je sve uništeno. Ono onako ne bi uništio ni neko da je namerno to hteo? Jednostavno ne bi mogao tako efikasno? Šteta milion i po eura na 40 hektara koliko sam shvatio?

Tl

@Lale To je samo oni lično što su digli, plus više miliona na samo gazdinstvo

special image