• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Akcije NIS po 505 dinara

Trgovanje akcijama Naftne industrije Srbije (NIS) na Beogradskoj berzi počeće 30. avgusta, potvrdio je danas NIS.

Komisija za akcije i kotiranje berze donela je odluku o uključivanju akcija NIS u listing A, navodi se u saopštenju.

Indikativna cena akcija NIS prvog dana trgovine određena je na nivou od 505 dinara za jednu akciju, što je u skladu sa odlukom Komisije za akcije i kotiranje, dodaje se u saopštenju.

Beogradska berza saopštila je danas da građani koji žele da prodaju akcije NIS nalog za prodaju mogu predati u Poštanskoj štedionici na šalterima JP PTT saobraćaja "Srbija" ili nekom od brokera, članova Berze direktno.

Ukoliko se građani opredele da prvu prodaju besplatnih akcija NIS obave putem Poštanske štedionice oslobođeni su plaćanja bilo kakve naknade po osnovu trgovanja, odnosno trgovanje je za njih potpuno besplatno.

U slučaju davanja naloga brokersko-dilerskom društvu, članu Berze, građani plaćaju određenu naknadu brokeru, koja je utvrđena njihovim tarifnikom i javno dostupna.

Ukoliko se građani opredele za prodaju akcija, veoma je važno da odrede i cenu po kojoj su spremni da ih prodaju, navodi se u saopštenju.

Prilikom popunjavanja naloga prodaje, pored ostalih podataka, u nalog se unosi i ova cena, na koju prodavac pristaje.

Posle unosa naloga prodaje u trgovački sistem Berze, ukoliko postoji i kupovni nalog odgovarajući po ceni, transakcija će se realizovati.

Cena koja je postignuta u jednoj transakciji, ne mora biti ista u drugoj, u toku tog trgovačkog dana, niti cena na kraju trgovačkog dana mora biti ista u narednom trgovačkom danu.

Trgovanje na Berzi obavlja se svakog radnog dana od 9:30 do 13:00 časova, a zvanični trgovački podaci objavljuju se u dnevnom izveštaju oko 15:00 časova.

Iz Berze objašnjavaju da je trgovanje vrlo dinamično, promene se dešavaju iz minuta u minut, s obzirom da se stalno unose novi nalozi kupaca i prodavaca, koji utiču na kretanje i formiranje cena akcija i obim njihovog trgovanja.

Zbog toga je, za sve one koji su zainteresovani da detaljnije prate dešavanja na tržištu, izuzetno bitno da se o kretanjima cena informišu neprekidno ili barem jedanput dnevno.

Sveobuhvatni izvor informacija o berzanskom poslovanju u Srbiji predstavlja sajt Beogradske berze, koji se nalazi na Internet stranici www.belex.rs.

Na tom sajtu, nakon završenog dnevnog trgovanja, objavljuju se informacije o ostvarenim cenama za akcije kojima se trgovalo, najvišoj i najnižoj dnevnoj ceni, obimu trgovanja, ponudi, tražnji…

Za građane koji nemaju stalan pristup Internetu ili žele da podatke o trenutnoj ceni akcija saznaju i pre kraja trgovanja, na raspolaganju su i informacioni servisi Beogradske berze, koji omogućavaju praćenje trgovanja u realnom vremenu, odnosno u trenutku kada se promena desi.

Kako je objašnjeno, najsveobuhvatniji servis te vrste, BELEX.info, omogućava korisnicima da putem Interneta, bilo preko računara ili mobilnog telefona, prate dešavanja na tržištu Beogradske berze u toku trajanja trgovanja.

Kako bi pomogla građanima, Beogradska Berza će im omogućiti da pod najpovoljnijim uslovima prate dešavanja na tržištu, od 1. septembra do 31. decembra 2010. godine, uz pretplatu na servis BELEX.info po cenama 65 odsto nižim u odnosu na dosadašnje, navodi se u saopštenju.

Berza će ponuditi i informisanje putem SMS poruka. Ovaj servis omogućuje informaciju o trenutnoj ceni akcija (u toku trgovanja), njenu procenutalnu promenu u odnosu na početnu dnevnu cenu, kao i obim trgovanja ostvaren do tog trenutka.

Tekst poruke koji se putem SMS dostavlja na broj 1027, treba da glasi »Berza simbol_hartije«, gde se umesto »simbol_hartije« unosi berzanski simbol akcija čiju trenutnu cenu građanin želi da sazna.

Cena poruke je promotivna i znatno snižena do kraja godine i iznosi 15 dinara sa PDV-om.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image