• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U OVIM SLUČAJEVIMA ĆETE PLATITI POREZ AKO VAM NEKO UPLATI NOVAC! Neprijatno iznenađenje - Naplata ide i do 20 odsto

Autor Ivana Vlajković

Poreznici uplate, koje su učestale, ne smatraju donacijama već prihodom koji podleže oporezivanju.

 Uplata novca na račun i plaćanje poreza Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Ako vam na račun često "ležu" uplate gotovine koju uplaćuju drugi građani, moglo bi da vam na adresu stigne i rešenje poreznika da platite porez od 20 odsto. Ako nemate registrovano neprofitno udruženje, poreznici smatraju da na ovaj način zarađujete novac ili da - u slučaju kad uplate nisu tako česte - dobijate poklon u novcu, što se takođe oporezuje, ali nižom stopom.

Građani koji se bave nekim oblicima dobrotvornog rada – bilo da spasavaju napuštene životinje ili pomažu ugroženim sugrađanima – mogli bi neprijatno da se iznenade ukoliko na svoj račun primaju uplate novca od drugih ljudi koji podržavaju njihov rad.

Poreznici ove uplate, ako su učestale, ne smatraju donacijama, već prihodom koji podleže oporezivanju. A, u slučaju da nisu učestale, poreznici ih opet ne smatraju donacijama, već bi mogli da ih podvedu pod poklon i oporezuju po tom osnovu.

U prvom slučaju plaća se 20 odsto od poreza na dohodak, a u drugom – 2,5 odsto od primljenog novčanog poklona iznad određenog iznosa. Rešenje za ove građane koji se bave neprofitnim radom je, kako objašnjava Ivan Raonić, sudski veštak za poreska pitanja – registrovanje neprofitne organizacije.

"Kada se svaki pravni posao reguliše, definiše i prati kroz dokumentaciju – sužava se prostor poreskom organu da tumači uplate novca. Jer, kad god postoji dokumentacija i pravni osnov, vidi se šta se šta je šta. Kad toga nema, poreski organ u principu taj pravni posao tumači na teret poreskog obveznika – primaoca novca“, kaže Raonić.

Ako su uplate na račun fizičkog lica učestale, a ne postoje nikakvi "papiri“ koji objašnjavaju o kakvom poslu je reč, onda će primalac novca, kako objašnjava sagovornik, da plati porez od 20 odsto. Poreznici, isto tako, mogu da procene da je reč o poklonu u novcu, a ne prihodu fizičkog lica. Ovo se, prema navodima sagovornika, dešava kada uplate na račun nisu toliko učestale. "U tom slučaju primalac novca moraće da plati porez na poklon po stopi od 2,5 odsto za iznos preko 100.000 dinara", navodi Raonić.

Učestalost uplata i njihov broj ukazuju poreznicima o čemu je reč. "Ukoliko bi se stalno nešto prihodovalo, onda bi poreski organ to tretirao kao da se građanin bavi nekom delatnošću – ne može neko stalno da vam poklanja novac, te ispada da vi prodajete neke proizvode ili usluge, a da niste registrovali delatnost. Takođe, bitan je broj različitih uplata. Ako ih imate stotinu odjednom – to nije poklon, već ukazuje da nešto radite, trgujete…“, pojašnjava Raonić.

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

01:11
EKONOMISTA SAVETUJE U ŠTA DANAS PRETVARATI NOVAC: Ne treba igrati samo na JEDNU kartu! Danas je važno ne izgubiti MNOGO
Izvor: Kurir televiija
Izvor: Kurir televiija

(MONDO/N1)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Miško

Bavim se proizvodnjom na crno, a država neka crkne i krepa.

Seka

Lopovi.!!

Limuntis

Zato samo kešoni niko nema uvid ni gde trosis ni koliko trosis samo stek da niko ne zna ni sta ni koliko, a to racuni ovo ono preko noci ti zamrznu da nemas pristup pokupe propadne i sta onda pojeo vuk godzilu, kao sto su govorili stari samo sto imas dukata u svome dzepu to je tvoje, tudj dzep ne čuva tvoje pare.

special image