Da li isključujete klimu u automobilu pre nego što ugasite motor? Ako ne, možda svom vozilu uzrokujete više štete nego što mislite. Zbog toga, tokom sparnih letnjih meseci, Dirección General de Tráfico (DGT) i Real Automóvil Club de España (RACE) toplo preporučuju korištenje klimatizacijskih uređaja u automobilima, izveštava OK Diario.

Naglašavaju da vožnja na temperaturama iznad 35 stepeni može da dovede do toga da vozači propuste do 20 odsto saobraćajnih znakova i preporučuju održavanje unutrašnje temperature od 21 do 23 stepena za dobrobit svih putnika.

"Preterana toplota uzima danak kod vozača - povećava umor i smanjuje reflekse, pa je potrebno više vremena za reakciju i čini se više grešaka. Prema nekim studijama, sa visokim temperaturama rizik od nezgode raste i do 20 odsto", upozorava DGT.

Pazite na svoj automobil

Međutim, ključno je isključiti klimu pre zaustavljanja automobila. Kompresor klima-uređaja zahteva znatnu količinu energije, a ako ga ostavite uključenog, baterija može preterano da bude opterećena, skraćujući joj životni vek.

Osim toga, neisključivanje klimatizacijskih uređaja može da dovede do nakupljanja vlage u ventilacijskim kanalima. To može da uzrokuje skupe kvarove, budući da kondenzacija nastala tokom rada kompresora može da se nakupi u cevima, što s vremenom dovodi do propadanja, piše Euroweekly News. Najbolja praksa je isključiti klima-uređaj nekoliko minuta pre dolaska na odredište. To omogućuje pravilno obnavljanje baterije i nestanak vlage.

BONUS VIDEO:

NOVI TREND NA TIKTOKU DOŠAO IZ AMERIKE! Trče po promentim ulicama i provociraju automobile s jednom rečju: Ovo je psiholog rekao Kurir televizija

(MONDO)