• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VOZAČI OVO NE ZNAJU, A UZROKUJE SKUPE KVAROVE! Pre nego ugasite vozilo, jedno OBAVEZNO uradite!

Autor Uroš Matejić

Ključno je isključiti klimu pre zaustavljanja automobila.

 Isključite klimu pre gašenja automobila Izvor: Shutterstock/Anutr Yossundara

Da li isključujete klimu u automobilu pre nego što ugasite motor? Ako ne, možda svom vozilu uzrokujete više štete nego što mislite. Zbog toga, tokom sparnih letnjih meseci, Dirección General de Tráfico (DGT) i Real Automóvil Club de España (RACE) toplo preporučuju korištenje klimatizacijskih uređaja u automobilima, izveštava OK Diario.

Naglašavaju da vožnja na temperaturama iznad 35 stepeni može da dovede do toga da vozači propuste do 20 odsto saobraćajnih znakova i preporučuju održavanje unutrašnje temperature od 21 do 23 stepena za dobrobit svih putnika.

"Preterana toplota uzima danak kod vozača - povećava umor i smanjuje reflekse, pa je potrebno više vremena za reakciju i čini se više grešaka. Prema nekim studijama, sa visokim temperaturama rizik od nezgode raste i do 20 odsto", upozorava DGT.

Pazite na svoj automobil

Međutim, ključno je isključiti klimu pre zaustavljanja automobila. Kompresor klima-uređaja zahteva znatnu količinu energije, a ako ga ostavite uključenog, baterija može preterano da bude opterećena, skraćujući joj životni vek.

Osim toga, neisključivanje klimatizacijskih uređaja može da dovede do nakupljanja vlage u ventilacijskim kanalima. To može da uzrokuje skupe kvarove, budući da kondenzacija nastala tokom rada kompresora može da se nakupi u cevima, što s vremenom dovodi do propadanja, piše Euroweekly News. Najbolja praksa je isključiti klima-uređaj nekoliko minuta pre dolaska na odredište. To omogućuje pravilno obnavljanje baterije i nestanak vlage.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:33
NOVI TREND NA TIKTOKU DOŠAO IZ AMERIKE! Trče po promentim ulicama i provociraju automobile s jednom rečju: Ovo je psiholog rekao
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Rale

Ima tu neke logike,ali od 1000 vozača to radi možda jedan. Imao sam dva auta sa kojima sam ukupno u par godina prešao 100.000 km. Nikad nisam gasio klimu,samo redovan servis klime i sve ok.

Tri Tacke

Auto klima ima oko 3kw i vuče oko 180A na 12V iz alternatora, kod mnogih automobila postoji rele koji sprečava da klima radi kada je motor isključen i kada je uključen start-stop. Kada se startuje motor anaser vuče oko 100A, a klima skoro duplo više. Tih 180A je čest uzrok požara u automobilima... Interesantno je da je kućna klima od 12btu ima snagu od oko 1kW, a auto klima oko 3kW ili oko 4hp. Klima može zaista lako da upropasti akumulator. Auto klima ima čopor pa ako smanjite snagu troši manje šzo se odražava na potrošnju u gradskoj vožnji...

Archibald

Bmw 3 2007. Klima se ne gasi ni leti ni zimi, radi extra auto kod mene vec 7godina

special image