• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NIS u gubitku od 10 milijardi dinara

Naftna industrije Sebije zabeležila je u prvoj polovini ove godine gubitak od deset milijardi dinara, zbog pada vrednosti dinara prema dolaru, koji je u tom periodu iznosio oko 28,1 odsto.

Kako je izjavio zamenik generalnog direktora te kompanije za finansije Aleksej Urusov, prilikom prezentacije NIS-a na Beogradskoj berzi, povodom početka trgovanja akcijama te kompanije od 30. avgusta, navedeni gubitak u prvoj polovini ove godine veći je za 29 odsto u odnosu na negativni rezultat poslovanja u istom periodu 2009, kada je pad vrednosti dinara iznosio pet procenata.

Urusov je naglasio da je NIS pre uplate poreza, isplate kamata i amortizacije u prvoj polovini ove godine ostvario profit od 8,4 milijarde dinara, koji je znatno viši u odnosu na prvu polovinu prošle godine.

On je ukazao da je neto gubitak u prvih šest meseci 2010. zabeležen zbog stanja na tržištu i negativnih kursnih razlika, koje su u prvom polugodištu 2010. iznosile čak 15,8 milijardi dinara.

On je predočio da su prihodi NIS-a od prodaje, u prvoj polovini ove godine, dostigli 63,4 milijarde dinara, što je za 26 procenata više nego u istom lanjskom razdoblju.

Ukupan dug NIS-a prema bankama u prvom polugođu ove godine smanjen je, prema rečima Urusova, na 720 miliona dolara, podsećajući da su dugovanja prema bankama u prvih šest meseci 2009. bila 793 miliona dolara.

U prvoj polovini ove godine značajno je povećana proizvodnja domaće nafte i gasa, koja je iznosila oko 560.000 tona, što je 30 odsto više nego u razdoblju januar - jun 2009, rekao je Urusov.



On je napomenuo da je kapital NIS-a na kraju juna iznosio 22,6 milijardi dinara, što znači da je knjigovodstvena vrednost jedne akcije NIS-a oko 138 dinara.

"Niko ne može da proceni kakvi će biti poslovni rezultati NIS-a do kraja godine, pošto će to zavisiti od kretanja kursa dinara i uslova na tržištu", rekao je Urusov.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko ocenio je u saopštenju te kompanije da je NIS u prvoj polovini ove godine uspeo da očuva prošlogodišnji tempo poslovanja i da postepeno poboljša nivo proizvodnje i prerade nafte.

"Trenutni ekonomski uslovi i još uvek značajne posledice svetske ekonomske krize nam ne dozvoljavaju brže poboljšanje poslovnog rezultata. Pod uslovom da dođe do sezonskog rasta tržišta Srbije i stabilizacije kursa dinara u odnosu na osnovne svetske valute, nadamo se da će kompanija do kraja 2010. uspeti da ostvari dobit", istakao je Kravčenko.

Broker Nenad Gujaničić rekao je da većinski vlasnik NIS-a ima obavezu da ponudi 4,8 evra za akciju u februaru naredne godine i istakao da to treba da bude neka vrsta brane eventualnom padu cene akcija, jer se nije ni očekivalo da će NIS ove godine imati fantastične poslovne rezultate.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image