• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

STRUČNJACI TRAŽE POSKUPLJENJE! PAKLA CIGARETA TREBA DA KOŠTA 23 EVRA: Nameračili se i na šećer i alkohol!

Autor Ivana Vlajković

Istraživanje pokazuje da bi cigarete trebalo da koštaju 23 evra.

 Cigarete bi trebalo da koštaju 23 evra Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Prema stavu Svetske zdravstvene organizacije, cigarete bi trebalo da poskupe, a pušači će verovatno vrlo brzo morati da plaćaju paklicu više od 20 evra, prenosi "Poslovni dnevnik".

Kako stoji u istraživanju, paklica cigareta u Nemačkoj trenutno košta između sedam i deset evra, u zavisnosti od vrste. Kako smatraju stručnjaci, ovaj iznos je prenizak ako se uzme u obzir koliko državu košta lečenje ljudi obolelih od različitih bolesti izazvanih konzumiranjem duvana.

Napravljena je i konkretna računica koja pokazuje da bi jedna kutija cigareta trebalo da košta 23 evra, što je neuporedivo više od cena koje sada plaćaju potrošači u Nemačkoj ili drugim zemljama. Svetska zdravstvena organizacija je navela i konkretne troškove koji su ulkalkulisani u ove cene, a to su troškovi lečenja, poseta lekara i lekova, rehabilitacije i nege i svi troškovi koji proizilaze iz gubitka ili izostanka sa posla osobe koja je bolesna.

Pušenje nemačku državu košta 82 milijarde evra svake godine, objašnjavaju stručnjaci SZO, a trećina troškova je uzrokovana direktno konzumiranjem cigareta. Oni smatraju da bi poskupljenjem praktično imali u ruci mehanizam koji bi direktno mogao da smanji troškove lečenja, a time i mesečne doprinose za zdravstveno osiguranje.

Prema mišljenju nemačkih analitičara, ostale zemlje su daleko ispred po cenama. Na primer, u Irskoj kutija cigareta sada košta 15,6 evra. Njih, kako se navodi, zabrinjava da Nemačka ne napreduje u oblasti kontrole duvana. Inače, nije samo duvan problem, jer stručnjaci upozoravaju da je neophodno podići i cene šećera i alkohola.

U Nemačkoj se već raspravlja o porezu na ove proizvode, ali su evropske institucije već godinama unazad insistirale na ovim propisima. Deca u Nemačkoj često imaju prekomernu težinu zbog konzumiranja namirnica punih šećera, i tu se nešto hitno mora promeniti, poručuju stručnjaci iz Nemačke.

Svetska zdravstvena organizacija kritikuje i sve veći trend konzumiranja elektronskih cigareta među mladima i podseća na veliki problem koji zabrinjava. Ovakvo ponašanje je posebno primećeno tokom pandemije, a onda su navike pušenja dovele do toga da su mnogi sa elektronskih prešli na klasične cigarete.

SZO smatra da bi poskupljenje cigareta suzbilo i ovakvo ponašanje. Prema podacima iz januara ove godine, u Srbiji puši oko 27 odsto punoletnih osoba, a najveći broj pušača pripada starosnoj kategoriji 45–55 godina. Posebno je zabrinjavajući podatak da čak oko 15 odsto pušača pripada populaciji između 15 i 19 godina, dok u svakom trećem domaćinstvu ima pušača.

Srbija se, zajedno sa ostalim balkanskim zemljama, svrstava u sam svetski vrh prema broju pušača. Pušenje i izloženost duvanskom dimu su, poznato je, jedan od vodećih uzroka smrti u celom svetu. Mere kontrole i zabrane pušenja u svetu dovele su do izvesnog smanjenja konzumiranja cigareta među odraslima i adolescentima, međutim, u prethodnoj deceniji je u našoj zemlji u porastu upotreba novih duvanskih i nikotinskih proizvoda, čije se popularnost i primena šire veoma brzo.

U našoj zemlji, prema rezultatima iz 2019. godine, elektronske cigarete je probalo čak 17,7 odsto, a zagrevane duvanske proizvode sedam odsto šesnaestogodišnjaka u našoj zemlji. Inače, cene cigareta u Srbiji rastu dva puta godišnje prema akciznom kalendaru i sada se paklica kreće od 320 do oko 600 dinara, odnosno od 2,70 do 5 evra.

Porezi smanjenju upotrebe duvana

SZO smatra da du porezi na duvan najisplativiji način da se smanji upotreba duvana, posebno među mladima i populacijom sa niskim primanjima. Povećanje poreza koje povećava cene duvana za 10% smanjuje potrošnju duvana za oko 4% u zemljama sa visokim dohotkom i za oko 5% u zemljama sa niskim i srednjim prihodima, podaci su SZO.

I pored toga, visoki porezi na duvan se retko primenjuju. Samo 41 država, sa 12 odsto svetske populacije, uvela je poreze na duvanske proizvode tako da najmanje 75 odsto maloprodajne cene predstavlja porez.

Prosečne cene paklica cigareta

  • Slovenija 4,30-5,20 evra
  • Nemačka 7-10 evra
  • Irska 15 evra
  • Bugarska 3 evra
  • Srbija 2,70 do 5 evra

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

02:05
STRUČNJACI SLOŽNI: Zbog povećanja akciza najjači udar na džep pušača! (KURIR TV)
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

(MONDO/Politika)

Možda će vas zanimati

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Da je duvan jedini problem

mi bi bili srećni. Otkud tolika briga o ljudima? Pola će umreti od gladi i nemogućnosti lečenja. A sada nam Evropa zadaje novi domaći zadatak. Najbolji su kada ne brinu o drugima.

alokiN

Cigare bi digli na 23e a legalizuju marihuanu. Hmmm...

Mina M

Prvo da pusacima koji su poceli da puse pre upozorenja o stetnosti zdravlja, dok su se cigarete reklamirale na tv-u kao nesto super, obezbedite odvikavanje svim onim metodama koje postoje samo kod privatnika i psiholosku podrsku opet kod privatnika jer se u drzavnim ustanovama izivljavaju nad pacijentima. Da ne pricamo o platama u navedenim zemljama.

special image