• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GRADI SE NOVO NASELJE NA MESTU NEKADAŠNJEG IMT-A: Kompleks na MILION kvadrata, a kula od 39 spratova menja ceo NBG

Autor Ivana Lazić

Novo naselje na Novom Beogradu, Green Line, na površini od milion kvadrata, dominiraće ovim delom grada.

 Gradi se naselje Green Line na Novom Beogradu Izvor: Gradnja.rs/ZAP doo

Novi Beograd, dobija naselje Green Line, stambeno-poslovni kompleks sa površinom na milion bruto kvadrata, tačnije 1.050.000 m2, na mestu nekadašnjeg IMT-a.

Projekat potpisuje renomirani arhitektonski biro ZAP doo na čelu sa arhitektom Bojanom Zabukovcem, a centralno obeležje celog ovog kompleksa čini kula od 39 spratova koja će dominirati ovim delom grada.

Kako se navodi na sajtu arhitekata, u okviru master plana "Green Line“ u blokovima 3 i 4 predviđena je izgradnja četiri poslovne kule, tri u bloku 3 i jedna u bloku 4. U blokovima 1 i 2 predviđena su dva niza stambenih objekata koje sa kulama povezuje specifična organska forma parternog uređenja i zelenila.

Zelenilo, pešačke komunikacije parkovi za decu i sportski tereni, fontane i urbani mobilijar formiraju 800 metara dug zeleni koridor koji predstavlja landmark ne samo predmetne lokacije nego i tog dela grada.

Kule u bloku 3 sa specifičnim rasedima

Tri kule u bloku 3 master plana "Green Line“ visine su 100-120 metara. Kako se dodaje, spratnost kula opada od istoka ka zapadu formirajući specifičnu kompoziciju. Na nivou prizemlja i prvog sprata kule su povezane postamentom razigrane forme visine do 18 metara, kao i sa tri nivoa podzemnih garaža.

Kula u bloku 4 visine 160 metara

Poslovna kula u bloku 4 master plana "Green Line“ visine je 160 metara i planirana je kao akcenat na silueti Beograda. Svojom visinom i arhitektonskim oblikovanjem predviđena je kao svojevrstan orijentir i predstavljaće novi simbol Novog Beograda, navodi se na sajtu. Kao i kule u bloku 3 i ova kula nalazi se na razigranom postamentu visine 18 metara. Parkiranje je predviđeno na tri nivoa podzemnih garaža.

Oblikovno, sama kula izdiže se iz pravougaone osnove koja je zaobljena uglovima ka ulici Jurija Gagarina. Celom visinom duž jednog od zaobljenjih uglova predviđen vertikalni rased koji formira svojevrstan omotač celog objekta.

Uvučeni deo objekta i omotač različito su materijalizovani i osvetljeni što stavlja akcenat na ovakvu vrstu arhitektonskog oblikovanja fasade, navode arhitekte. Projekat je urađen 2023. godine tako da će se sa njegovom realizacijom verovatno krenuti uskoro.

Bonus video:

Pogledajte

01:14
VRTOGLAVE CENE KAZNI U NOVOM ZAKONU O KLIMAMA! Kurir istražuje detalje: Ove zgrade će muku mučiti, IZ UNIJE SERVISERA SAVETUJU
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

(Mondo/Gradnja)

Pročitajte i ovo:

Komentari 55

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dax

Kakvo isplanirano unistavanje IMT-a, otimanje zemljista za sitne pare, gradnja nebodera, trznih centara, betona i stakla bez zelenila!! Sagradili su Belvil, A blok, Savadu, blok 65, Zepteru...a gde je tu obdaniste, skola, Dom zdravlja?!? Eee moja Srbijo i noj Beograde...

Aleksa

@Dax Ne blamiraj se!!!

Dejan

IMT je odavno upropasten, ali imajte u vidu da se ovakav projekat ne pravi preko noci... Ovde je debelo planiranje u pitanju... Projekti izgradnje koji se sada realizuju su planirani pre 10-15-20 i vise godina. Setite se Slobinog Europolisa. Tuzno je sto se niko nije potrudio da tu fabriku makar negde premesti, van BGa, kad je cec zemljiste moralo da se uzurpira za ove sulude stvari.

special image