• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dogodine triput rast plata i penzija

Ministarka finasija povrdila da su razgovori sa MMFuspešno završeni. Jeger upozorava da će i sledeća godina u Srbiji biti teška. Krkobabić najavio pomoć penzionerima sa najmanjim primanjima.

Ministarka finasija Diana Dragutinović povrdila je danas da su razgovori sa Međunarodnim monetanim fondom, povodom pete revizije aranžmana sa tom finansijskom institucijom, uspešno završeni.

Tokom razgovora dogovorena je dinamika povećanja plata i penzija u sledećoj godini i usaglašen Zakon o fiskalnoj odgovornosti.

Dragutinović je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije navela da će plate i penzije ostati zamrznute u ovoj godini, a tokom 2011. biće tri puta usklađivane.

U januaru će plate i penzije biti povećane za šestomesečnu inflaciju, u aprilu za tromesečnu inflaciju plus polovinu rasta bruto društvenog proizvoda (BDP), a u oktrobru za šestomesečnu inflaciju, rekla je ministarka.

Dragutinović je navela i da u 2010. budžetski deficit neće biti iznad 4,8 odsto BDP-a, a u 2011. biće do četiri odsto vrednosti BDP.

Ona je kazala i da će sledeća revizija aranžmana biti u oktobru i tokom nje biće reči o rebalansu budžeta za ovu i budžetu za 2011. godinu.

Dragutinović je rekla da će aranžman imati ukupno sedam revizija i izrazila nadu da će se njegov kraj poklopiti sa osećajem da je kriza iza nas.

Šef Misije MMF za Srbiju Albert Jeger izjavio je da će Izvršni odbor te međunarodne finansijske institucije odlučivati o odobravanju Pete revizije aranžmana sa Srbijom najverovatnije 27. septembra, a preduslov za pozitivnu ocenu je upućivanje Zakona o fiskalnoj odgovornosti u skupštinu.

Jeger je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije istakao da će, ukoliko revizija bude dobila pozitivnu ocenu, Srbija moći da povuče 380 miliona evra za podršku deviznim rezervama.

On je istakao da MMF ostaje pri prognozi od 1,5 odsto ekonomskog rasta u Srbiji u 2010. godini, dodajući da će ostatak 2010. i 2011. godina verovatno biti teški za građane Srbije.

Jeger je naglasio da je tokom recesije Srbija zabeležila veliki pad zaposlenosti, što bi moglo da bude nastavljeno i u 2011. godini.

Prema njegovim rečima, pozitivni znaci privrednog oporaka Srbije su da je rast zasnovan na izvozu, niska inflacija, racionalna fiskalna politika vlade.

Jeger je naveo i da će prilikom rebalansa budžeta za 2010. jedini način da se povećaju sredstva za određene priorotete vlade biti preraspodela sredstava usled nižeg izvršenja budžetskih rashoda od planiranih.

Podpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić izjavio je da je sa MMF-om dogovoreno da penzioneri koji imaju penzije u iznosu od 20.500 dinara i niže dobiju po 5.000 dinara i najavio da će isplata te jednokratne pomoći krenuti najkasnije do 15. oktobra.

Krkobabić je rekao da se ispituje i mogućnost izdvajanja sredstava za ukazivanje pomoći i penzionerima čija su primanja do 30.000 dinara.

On je ocenio da su razgovori vođeni sa MMF - om bili složeni i teški ne zato što je neko to hteo, već zbog toga što je ekonomska situacija takva da se više od onoga što je dogovoreno nije moglo učiniti.

On je naveo i da je penziona reforma u Srbiji pozitivno ocenjena, kao i Zakon o penzijsko - invaIidskom osiguranju i da je ta reforma daleko više odmakla u odnosu na druge zemlje u regionu.

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio je da je MMF pozitivno ocenio vođenje monetarne politike NBS u prethodnom periodu.

Šoškić je rekao da je pozitivan potez NBS bio povećanje referentne kamatne stope što je dovelo do stabilizacije cena i ocenio da se inflacija u zemlji kreće u okvirima ciljanog nivoa, što je šest plus minus dva odsto na godišnjem nivou.

Šoškić je naveo da Srbija u narednom periodu mora da nastavi da vodi odgovornu finansijsku politiku i najavio veće angažovanje na "dinarizaciji", odnosno većem korisćenju domaće valute u finansijskim transkacijama na srpskom tržištu.

Guverner se osvrnuo i na depresijaciju kursa ističući da je ona ojačala konkurentnost privrede i učinila da jedinični troškovi budu niži, što je dobar signal za one koji u Srbiji žele da proizvode i investiraju.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image