• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Konačno otvorena reciklaža akumulatora

Posle više od godinu dana odlaganja bugarska kompanija Monbat otvorila je danas u Inđiji fabriku za preradu starih olovnih akumulatora i izradu legura na bazi olova.

Fabriku, u koju je uloženo 12 miliona evra i koja zapošljava 70 radnika, otvorio je predsednik Monbata Atanas Bobokov, koji je istakao da će prvi put u Srbiji biti primenjen organizovan sistem prikupljanja, skladištenja i obrade starih olovnih akumulatora.

"U fabici, koja će početi da radi tokom septembra, biće korišćena najsavremenija trehnologija u oblasti obojene metalurgije koja se koristi samo u 11 fabrika u Evropi", rekao je Bobokov.



U primeni će biti, kako je objasnio, zatvoren reciklažni sistem bez ispuštanja tehnoloških voda u životnu sredinu.

Otvaranje fabrike u Inđiji je, prema rečima Bobokova, prva faza u planiranoj investiciji Monbata u Srbiji, a sledeća je izgradnja fabrike za proizvodnju akumulatora u kojoj će biti zaposleno 100 radnika.



Monbat će u Srbiji organižovati otkupne stanice sa specijalnim kontejnerima za otkup starih akumulatora.

Presdeink SO Inđija Goran Ješić rekao je da je dovošenjem ozbiljnog investitora pokazano i da je administracija u vojvodini i Inđiji ozbiljna i bez korupcije.

Direktor poizvodnje u Monbatovoj fabrici u Inđiji Dejan Basarić je rekao da se elektrolit u procesu reciklaže akumultora neće prosipati već koristiti u proizvodnji, a da će se polietilen i polipropilen izvoziti u Evropsku uniju na dalju reciklažu i obradu, dok će se natrijum sulfat čistiti i koristiti u proizvodnji deterdženata.

Fabrika je u julu dobila dozvolu za puštanje u probni rad u trajanju od jedne godine, a njeno otvaranje je odlagano više od godinu dana jer su Ekološki pokret Srbije i građani tražili garancije da proizvodnja neće zagađivati životnu sredinu.

Otvaranju fabrike je prisustvovao i predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić koji je istakao da su za poslednjih deset godina strane kompanije u Vojvodini investirale oko šest milijardi evra.

(Beta

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image