• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za auto delove Subotica bolja od Plovdiva

Na severu Vojvodine gradiće se fabrika delova za prvu ugradnju u Folksvagen, Audi, Pežo, Sitroen, vredna 11,2 miliona evra sa 330 radnika.

Prema sporazumu koji su danas potpisali ministar ekonomije Mlađan Dinkić, direktor Norma grupe Džon Stivenson i gradonačelnik Subotice Saša Vučinić, Vlada Srbije izdvojiće podsticaj od po 5.000 evra za svakog novog zaposlenog odnosno za ukupno 327 radnika, a grad Subotica obezbeđuje besplatno zemljište za gradnju i ubrzao je proceduru za izdavanje dozvola, rekao je ministar ekonomije.

Sa rastom potražnje očekuje se širenje kapaciteta fabrike kompanije Norma i upošljavanja ukupno 500 radnika, najavio je Dinkić.

On je rekao da će gradnja fabrike početi u novembru ove godine, a prva faza biće završena 1. jula sledeće godine i napomenuo da se nemačka kompanija Norma dvoumila između bugarskog Plovidiva i Subotice za lokaciju nove fabrike, a prevagnula je stručnost domaće radne snage.

On je podsetio da Norma grupa izrađuje komponente za automobile, avioindustriju i brodove tako da se radi o veoma sofisticiranim proizvodima, koji će većim delom biti izvezeni iz subotičke fabrike.

Investicija Norme je četvrta velika investicija Nemačke u Srbiji u proteklih nekoliko godina, napomenuo je Dinkić.

Ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić istakao je da sve lokalne samouprave u Srbiji treba što pre da pojednostave procedure za izdavanje različitih dozvola kako bi lakše privlačile investicije iz inostranstva i napomenuo da se istovremeno mora jačati domaća konkurentnost, koja je takođe važna za strane investicije.

"Moramo da budemo najkonkurentnija lokacija za investitore u ovom delu Evrope", istakao je Dulić.

Kompanija Norma je vodeći svetski proizvođač i distributer auto delova za prvu ugradnju brojnim proizvođačima automobila kao što su Folksvagen, Audi, Pežo, Sitroen i drugi.

Kompanija trenutno ima 12 fabrika širom sveta, a u Istočnoj Evropi poseduje pogone samo u Poljskoj i Češkoj, sa ukupno 3.400 radnika.

Zbog rasta potražnje za njenim proizvodima, Norma je odlučila da svoje kapacitete proširi u nekoj od zemalja jugoistočne Evrope.

U opciji su bile Srbija, Turska, Bugarska i Rumunija, ali nakon velikog angažmana predstavnika Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), kao i komparativne analize poslovanja u ovim zemljama, Norma je odlučila da svoju investiciju ipak realizuje u Srbiji, navedeno je u saopštenju Ministarstva ekonomije.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image