• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Srbiji 1,1 milion turista

Ukupno 1.113.571 turista boravilo je u Srbiji u periodu od januara do jula ove godine, što je za sedam odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Turistička organizacija Srbije (TOS) je saopštila da se smanjenje uglavnom odnosi na broj domaćih turista.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u ukupnom broju domaćih turista je 747.349, što je 67 odsto od ukupnog broja gostiju, a stranih 366.222, odnosno 33 odsto.

Broj domaćih turista je ove godinje manji za 10 odsto, dok je stranih u 2010. Godini manji za jedan odsto u odnosu na prethodnu.

Ti podaci ne obuhvataju teritoriju Kosova i Metohije.

U prvih sedam meseci ostvareno je 3.573.016 noćenja, što je 15 odsto manje u odnosu na lane, navedeno je u saopštenju.

Domaći turisti su ostvarili 2,792.089 noćenja, što je 78 odsto od ukupnog broja ostvarenih noćenja, a inostrani 780.927, što je 22 odsto ukupnog broja noćenja.

Od ukupnog broja noćenja, domaći turisti su ostvarili za 15 odsto manje noćenja nego u istom periodu lane, a inostrani gosti za 13 odsto.

Domaći gosti su najviše boravili u banjskim mestima 40 odsto, a na planinama 30 odsto.

Strani gosti su najviše boravili u glavnim administrativnim centrima - 60 odsto njih, a u ostalim turističkim mestima 20 odsto.

Od izabranih turističkih mesta, mereno brojem ostvarenih noćenja, domaći turisti su najviše boravili u Vrnjačkoj Banji 291.014, što je 10 odsto manje nego prošle godine, a potom na Zlatiboru, u Beogradu i na Kopaoniku.

Od izabranih turističkih mesta, mereno brojem ostvarenih noćenja, inostrani turisti su najviše boravili u Beogradu - 411.030 noćenja, što je za 18 odsto manje nego prošle godine u periodu januar-jul, a slede Novi Sad i Zlatibor.

Od evropskih i vanevropskih zemalja najveći broj noćenja u Srbiji za prvih sedam meseci ostvarili su turisti iz Bosne i Hercegovine - 81.690, zatim slede turisti iz Crne Gore, Slovenije, Hrvatske i Italije, a najmanji broj noćenja zabeležen je kod turista iz Austrije (25.338).

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image